Janša je v sredo v izjavi po glasovanju v državnem zboru napovedal, da bodo nadaljevali notranja usklajevanja med strankami, ki so parafirale njihov predlog koalicijske pogodbe. Foto: BoBo
Janša je v sredo v izjavi po glasovanju v državnem zboru napovedal, da bodo nadaljevali notranja usklajevanja med strankami, ki so parafirale njihov predlog koalicijske pogodbe. Foto: BoBo
Zoran Janković
Janković v sredo ni bil deležen zadostne podpore volivcev. Foto: BoBo
Bo Janković postal prvak opozicije?

Več o vsebini pogovora niso želeli povedati. So pa potrdili, da so v stiku s parlamentarnimi strankami in se dogovarjajo o ustreznem terminu novega kroga posvetovanja o kandidatu za mandatarja.

Danes se je sešel tudi izvršilni odbor SDS-a, menijo, da trenutni javnofinančni, gospodarski in socialni položaj v državi, terja hitro odločanje in da smo z vsakim izgubljenim dnevom v vedno bolj resni nevarnosti, česar bi se morali zavedati tudi odgovorni.
"IO SDS ocenjuje, da je ravnanje SDS, LGV, SLS in N.Si, ki so uspele na ravni pogajalcev in predsednikov strank usklajeno koalicijsko pogodbo ponuditi v nadaljnje usklajevanje tudi Desusu in SDS tisto odgovorno dejanje, ki ga v teh razmerah terjajo razmere v državi," so zapisali. Dodajajo, da na Sd in DeSUS ne želijo vplivati, a naj se vseeno odločita v nekem realnem času, ki ga terjajo razmere.
"SDS je zato skupaj s podpisnicami predloga pogodbe odločena, da bo prevzemala odgovornost samo v primeru, če bo pred vlaganjem kandidatur podpisana zavezujoča koalicijska pogodba, ki bo omogočala večinsko koalicijo in trdno vlado," so še zapisali.
Vlačič: SD ne bo predlagal svojega mandatarja
V SD-ju in DeSUS-u pa so dejali, da vabila k pogajanjem za oblikovanje desnosredinske vlade še niso prejeli. Po neuspelem glasovanju o kandidatu za mandatarja Zoranu Jankoviću je na vladi nastali položaj analiziralo vodstvo SD. Eno od vprašanj je bilo, ali bi SD za mandatarja utegnila podpreti prvaka SDS Janeza Janšo. O tem, ali bi šli na pogajanja s SDS, so se po besedah vodje poslancev SD Janka Vebra v stranki že opredeljevali, danes pa razpravo nadaljujejo.

Veber je ob prihodu na sejo zagotovil, da osnutka koalicijske pogodbe za oblikovanje desnosredinske vlade, ki naj bi jo neuradno že uskladile SDS, Lista Virant, SLS in NSi, niso prejeli. Prav tako je dopoldne zatrdil, da še niso prejeli vabila na koalicijska pogajanja z desnosredinskimi strankami. SDS je namreč že v sredo napovedal, da bo danes vabilo na koalicijska pogajanja poslal tudi SD in DeSUS.

Vodstvo SD je sklenilo, da stranka ne bo predlagala kandidata za mandatarja, o podpori kateremu drugemu kandidatu pa se po besedah podpredsednika Patricka Vlačiča nimajo kaj odločati, ker uradnega predloga še ni. SD osnutka koalicijske pogodbe desnosredinskih strank še ni prejela, zato tudi o morebitnih pogajanjih z njimi ne morejo govoriti.

Ko bodo v SD prejeli osnutek koalicijske pogodbe desnosredinskih strank, ga bodo tudi komentirali, dotlej pa o morebitnem pristopu h koalicijskim pogajanjem z desnosredinskimi strankami ne bodo govorili, je Vlačič novinarjem pojasnil po srečanju vodstva SD. Ta "papir" bi po njegovih besedah radi dobili in takrat bodo nanj tudi odgovorili.

Kaj bo storil DeSUS?
Erjavec je v sredo večkrat poudaril, da predsedniku Pozitivne Slovenije glede potrebne podpore verjame na besedo, po znanih izidih glasovanja pa je zatrdil, da bo ob morebitnem drugem Jankovićevem poskusu zahteval pojasnilo, kateri poslanci mu zagotavljajo večino.

Generalni sekretar DeSUS-a Ljubo Jasnič pa je spomnil, da imata pogajalska skupina in predsednik stranke Karl Erjavec zdaj mandat izvršnega odbora stranke, da se pogovarjata tudi z morebitnim drugim kandidatom za mandatarja.

Se bo desnosredinski četverček danes sešel?
Tiskovna predstavnica Liste Virant Helena Lovše je potrdila, da se pogajanja s SDS-om, SLS-om in NSi-jem nadaljujejo, ni pa povedala, kdaj se bodo znova sešli. Ob tem je poudarila, da Lista Virant v pogajanjih uveljavlja enake pogoje, kot so jih pred tem v pogajanjih s Pozitivno Slovenijo.

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak pa je dejala, da se desnosredinski četverček danes predvidoma ne bo sešel.

Türk ima Jankovića še vedno v mislih
Da bi Janković lahko še enkrat iskal podporo poslancev, sicer nakazujejo besede predsednika države Danila Türka. Pravi namreč, da je Janković še vedno njegov resen kandidat za mandatarja, dogajanje v parlamentu pa je označil kot "politični dribling, ne pa resno odločanje". Vnovič se bo sešel s parlamentarnimi strankami in preveril, kdo bi lahko imel potrebno podporo.

Je pa vprašanje, ali bo novo kandidaturo sprejel sam Janković. Čeprav poudarja, da ga le 42 glasov podpore ni razočaralo, pa je v prvih izjavah po glasovanju omenjal svojo stranko kot stranko opozicije. "Ne vem, kaj bom naredil, res ne vem. Dajte mi nekaj časa, da to prespim. Kot stranka bomo delali na dolgi rok tudi v prihodnje. Če ne bom mandatar oz. če se ne bom še enkrat odločil za to, kar verjetno se bo zgodilo, se bom ukvarjal s stranko," je povedal v Odmevih.

Bo Janković postal prvak opozicije?