V Sloveniji je trenutno 11 mestnih občin, največja med njimi je ljubljanska. Foto: RTV SLO
V Sloveniji je trenutno 11 mestnih občin, največja med njimi je ljubljanska. Foto: RTV SLO

Po predlogu skupine poslancev bi za priznanje statusa mestne občine namesto 20.000 prebivalcev in 15.000 delovnih mest zadostovalo 15.000 prebivalcev in 5.000 delovnih mest.

Izjemoma bi status lahko dobila tudi mesta, ki teh pravil ne izpolnjujejo in imajo najmanj 12.000 prebivalcev. V LDS-u menijo, da si status mestnih občin med drugim zaslužijo Škofja Loka, Radovljica, Domžale, Piran in drugi.

Proti manjšim občinam
Poslanci LDS-a in SD-ja pa nasprotujejo nadaljnemu drobljenju Slovenije, kar je vladna koalicija po njihovem omogočila z zadnjo novelo zakona o lokalni samoupravi, ki omogoča izjeme pri ustanovitvi občin, tudi takih z 2.000 prebivalci.

V DZ je do danes prispelo kar 23 predlogov za ustanovitev novih občin, ki so jih vložili poslanci. Avgusta je namreč začela veljati novela zakona o lokalni samoupravi, po kateri lahko ustanovitev nove občine kadarkoli predlagajo poslanci ali občinski sveti.

A slednji bodo zdaj pohiteli, do 1. novembra je pričakovati še predloge občinskih svetov, saj v DZ-ju predvidevajo, da do takrat oddani predlogi imajo možnost, da so vsi postopki ustanovitve občin končani še pred razpisom lokalnih volitev prihodnje leto. V Sloveniji je trenutno 193 občin, od tega 11 mestnih.