Predsednik komisije Jernej Vrtovec je ministrico pozval, naj se prihodnji teden seje udeleži. Foto: BoBo
Predsednik komisije Jernej Vrtovec je ministrico pozval, naj se prihodnji teden seje udeleži. Foto: BoBo

Nujne seje komisije DZ-ja za nadzor javnih financ se ni udeležil del koalicijskih poslancev, prav tako na njej ni bilo ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh. Kot je pojasnil predsednik komisije Jernej Vrtovec, niso dobili opravičila ministrice, ampak zgolj obvestilo, da jo bo na seji nadomeščala državna sekretarka na ministrstvu za digitalno preobrazbo Aida Kamišalić Latifić.

Sklic nujne seje komisije o nakupu 13.000 prenosnih računalnikov so sicer zahtevali v poslanski skupini NSi. Kot je dejal Vrtovec, so to storili, ker javnost pričakuje, da ministrica poda odgovore na očitke Računskega sodišča, zato jo je pozval, naj se nadaljevanja seje, ki bo prihodnji teden, udeleži.

Sorodna novica Revizorji Računskega sodišča kritični tudi do nakupa prenosnih računalnikov

Računsko sodišče je v revizijskem poročilu, ki ga je objavilo preteklo sredo, namreč ugotovilo, da ministrstvo za digitalno preobrazbo pri lanskem nakupu prenosnih računalnikov za 6,5 milijona evrov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Kot so ugotovili revizorji, ministrstvo ni postavilo jasnih zakonskih podlag za razdelitev računalnikov, pa tudi, da ni jasno, na kakšen način je ministrstvo sploh določilo količino računalnikov.

Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pri nakupu je ministrstvu več priporočil izdala tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ni potrdila, zato je postopek ustavila, je pa zaznala sum kršitve zakona o javnem naročanju in zadevo odstopila Državni revizijski komisiji.

NSi predlaga tako poziv k odstopu kot poziv k razrešitvi

Na podlagi ugotovitev Računskega sodišča in KPK-ja so v poslanski skupini opozicijske stranke NSi predlagali, da člani komisije opravijo razpravo o nakupu prenosnih računalnikov in sprejmejo sklepa, s katerima bi komisija ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh pozvala k odstopu, predsednika vlade Roberta Goloba pa bi komisija pozvala, da DZ-ju predlaga ministričino razrešitev.

Pritisk na ministrico se tako dodatno stopnjuje, potem ko je stranka SDS zaradi nakupa prenosnih računalnikov zoper njo vložila že drugo interpelacijo. Pri tem iz obeh manjših koalicijskih strank, ki ji že na prvem glasovanju marca letos niso izrekli podpore, tudi tokrat prihajajo skeptični glasovi. Stojmenova Duh sicer še naprej uživa podporo predsednika vlade Roberta Goloba.