Foto:
Foto:
Cerarjeva je bila zadovoljna z odločitvijo senata.

Senat ugotavlja, da je odločitev vlade glede predlaganja kandidata za generalnega državnega tožilca v imenovanje DZ-ju zakonita tudi, ko se vlada odloči, da ne bo predlagala nobenega kandidata.

Jenull: Kršena načela pravne države
Jenulla odločitev senata skrbi, saj naj bi iz nje izhajalo, da vrhovno sodišče prižiga zeleno luč za politično kadrovanje v pravosodju. Po njegovem prepričanju v velikem nasprotju z ustavno-sodno prakso Slovenije in tudi z načeli pravne države.

Cerarjeva zadovoljna
Jenull je vladi očital nezakonito ravnanje, ker naj bi ga kot edinega kandidata za vodjo tožilcev morala predlagati v imenovanje. Pravosodna ministrica Zdenka Cerar je zadovoljna z odločitvijo vrhovnega sodišča. Pravi pa, da bo treba počakati na vložitev pritožbe, ki jo je napovedal Jenull.

Vrhovno sodišče je sicer že v petek sprejelo zahtevo Jenulla za izdajo začasne odredbe, s katero je začasno ustavilo postopek drugega razpisa za imenovanje novega generalnega državnega tožilca. Vlada je namreč na podlagi drugega razpisa, na katerega se je prijavil tudi Jenull, za prvega tožilca izbrala začasnega vodjo vrhovnega državnega tožilstva Franca Mazija.

Kot je znano, je vlada 3. junija sprejela predlog pravosodne ministrice Zdenke Cerar, da se razpis ponovi. Ta je bil objavljen 11. junija. Ocenila je namreč, da je po odstopu vodje mariborskega okrožnega državnega tožilstva Elizabete Gyöerkös in višje državne tožilke Vlaste Nussdorfer od kandidature razpis bolj smiselno ponoviti, kot pa izbrati edinega kandidata, ki je ostal, torej Jenulla, ki je sicer izpolnjeval pogoje prvega razpisa.