Vlada bi nižala nadomestilo za brezposelnost, čemur sindikati ostro nasprotujejo. Foto: BoBo
Vlada bi nižala nadomestilo za brezposelnost, čemur sindikati ostro nasprotujejo. Foto: BoBo
anja kopač mrak ministrstvo za delo in socialne zadeve
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak pravi, da so bili predvideni posegi določeni po temeljiti analizi, denarja pa ni več. Mogoča so le še prerazporejanja, poudarja. Foto: BoBo
Dušan Semolič
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije opozarja, da gre pri predlaganem rebalansu proračuna za napačno politiko. Še naprej smo ujetniki priporočil, zlasti Evropske komisije, meni Semolič. Foto: BoBo
Za banke bo dala država letos 1,2 milijarde evrov, opozarjajo sindikati. Foto: BoBo

Socialni partnerji se bodo pogajali o spremembah predloga zakona o intervencijskih ukrepih na področjih trga dela in starševskega varstva ter novele zakona o urejanju trga dela.

Sindikati opozarjajo na posege v socialno varnost ljudi, danes pa naj bi najbolj nasprotovali predvidenemu zniževanju nadomestila za brezposelnost, ki je bil sprejet v okviru Nacionalnega reformnega programa (NRP).

"Posegi v pravice so bili storjeni na podlagi temeljite analize"
Ministrica za delo Anja Kopač Kopač Mrak je dejala, da so posege v socialne pravice storili na podlagi temeljite analize stanja in ocene, da ne bo šlo za poseg v temeljno socialno varnost. Razmere niso preproste, je dejala, a drugačne rešitve so po njenem mnenju mogoče, saj rebalans proračuna še ni sprejet. A treba se je zavedati, da je količina denarja, ki je na razpolago, omejena, je dejala. Zato bi šlo zgolj za prerazporeditev od nekje drugje.

Izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko je dejal, da verjame, da se bo dalo najti rešitev, s katero bo na eni strani vlada dosegla cilj, na drugi pa ne bo posegla v socialno varnost ljudi. Prepričan je tudi, da jim bo uspelo najti rešitve, ki bi preprečile zlorabe zlasti na področju zaposlovanja mladih in javnih del.

Sindikati: Denarja je še veliko
Izpostavil je, da je NRP vlada sprejela, čeprav so sindikati že takrat nasprotovali znižanju denarnih nadomestil za brezposelnost. Kar je zapisano v NRP-ju, po njegovem mnenju ne pomeni zelene luči za poseg predvsem v socialne pravice, zato verjame, da bo vlada našla denar in se nadomestila ne bodo znižala. Zorko namreč meni, da je na razpolago še veliko denarja. "Če ne drugje, na področju javnih naročil, kjer je nered in kjer se dogajajo zlorabe," je dodal.

Vlada bi poleg nižanja nadomestil za brezposelne omejila tudi porodniška nadomestila in začasne spodbude za zaposlovanje mladih brezposelnih. Po predlogu novele zakona o urejanju trga dela bi se lahko v javna dela vključili le brezposelni, ki so v evidenci neprekinjeno več kot leto dni.

Sindikati: Rebalans proračuna v napačno smer
ESS je obravnaval tudi načrtovani rebalans proračuna za letošnje leto. Predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa Zdenko Lorber je izrazil zaskrbljenost zaradi načrtovanega znižanja proračunskih postavk za ministrstvo za infrastrukturo in prostor v vrednosti 107 milijonov evrov, od tega 75 milijonov evrov na postavkah, povezanih z vzdrževanjem in investicijskim vlaganjem v železniško infrastrukturo. Lorber opozarja, da bo v tem primeru ogrožena varnost železniškega prometa.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je na očitke odvrnila, da se ministrstvu za infrastrukturo in prostor v skladu z načrtovanim rebalansom še vedno zagotavlja več sredstev, kot je znašala lanska realizacija proračuna za to ministrstvo.

1,2 milijarde za banke "na hrbtih malega človeka"
Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Janez Posedi je opozoril, da se na hrbtih malega človeka rešujejo banke. Kot je spomnil, namerava država letos za banke nameniti 1,2 milijarde evrov. "To je izjemno velika številka. Od tod verjetno tudi problem zagotoviti denar za brezposelne, porodnice, aktivno politiko zaposlovanja in navsezadnje tudi za visoko šolstvo," je dejal.

Glede sredstev za banke pa je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič dejal, da pričakuje, da bo država zanje bankam postavila pogoje. Semolič si želi, da bi vzpostavili tak sistem, da se tovrstne težave z bankami ne bodo več ponovile in da bodo opravljale funkcijo, zaradi katere obstajajo. "To je dolžnost države, sicer je to črna luknja, ki bo požirala milijone, milijarde brez nekega rezultata," je dejal.

Pomembna sanacija podjetij
Posedi je opozoril, da mora vlada poskrbeti tudi za sanacijo podjetij v državni lasti. "Država je v Sloveniji pomemben lastnik. Razmišlja o tem, da bo državna podjetja prodajala, žal pa se ne zaveda, da se številnih podjetij, ki jih ima na seznamu za prodajo, takšnih, kot so, ne da prodati. To ni mogoče," je dejal. Podjetja je treba zato po njegovem mnenju finančno sanirati in jim najti ustrezne partnerje.

Glede predloga rebalansa proračuna je Semolič dejal, da "kaže, da smo še naprej ujetniki priporočil, zlasti Evropske komisije". "Po našem trdnem prepričanju se nadaljuje neka politika, ki ne more pripeljati do gospodarske rasti in novih delovnih mest."