Državljani so na referendumu zavrnili zakon o Radioteleviziji Slovenija, Grims pa predvideva, da bo vladajoča koalicija to odločitev izigrala. Foto: MMC RTV SLO
Državljani so na referendumu zavrnili zakon o Radioteleviziji Slovenija, Grims pa predvideva, da bo vladajoča koalicija to odločitev izigrala. Foto: MMC RTV SLO
Širca poudarja, da je nesprejetje zakona o RTV-ju vladi povzročilo številne težave. Foto: Ukom

Odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino je na nujni seji glasoval o predlogu sklepa o razglasitvi odločitve, ki je bila sprejeta na zakonodajnem referendumu o zakonu o RTV Slovenija. Za sprejetje predloga je glasovalo vseh devet prisotnih članov odbora, vendar predlog zaradi nesklepčnosti odbora še ni dokončno sprejet. Preostalih deset članov se bo o predlogu izreklo na korespondenčni seji, za sprejetje predloga pa je potreben le še en glas.

"Na ministrstvo dnevno prejemamo zahteve za uvedbo sprememb"
Ministrica za kulturo Majda Širca je uvodoma pojasnila, da se po zavrnitvi zakona na referendumu vlada srečuje s številnimi težavami. Med temi je izpostavila predvsem nezmožnost modernizacije RTV-ja in uveljavitve določenih tematskih programov ter nelegalno stanje, ki je nastalo zaradi zavrnitve zakona, saj RTV-naročnina ni določena z zakonom na način, ki bi določal njegovo višino.

"Ob tem se soočamo s problemom, da se zakon v prihodnje ne sme spreminjati vsaj leto dni. Volja ljudstva je bila nedvoumna. Na ministrstvo dnevno prejemamo zahteve za uvedbo sprememb, bodisi skozi novelizacijo zakona ali pa skozi medijski zakon, vendar to ni mogoče," trdi Širca.

Grims opozarja na poseganje v referendumsko potrjen obstoječi zakon
Poslanec SDS-a Branko Grims je opozoril, da je "ta vrla" koalicija v zakon že posegla, in sicer s sprejemanjem predpisov v zvezi s proračunom pred dvema letoma. Leta 2009 naj bi z zakonom o izvrševanju proračuna dvignili RTV-prispevek, kar je po njegovem mnenju zelo nenavadna poteza, "da se z enim zakonom posega v drug, in to referendumsko potrjen zakon".

"Še bolj zanimivo pa je, da se po dosegljivih podatkih pripravlja ponovno isti trik, čeprav je bil zakon že dvakrat potrjen na referendumu. Predvidevam, da se bo vanj poseglo ob sprejemanju zakona o izvrševanju proračuna, tako da se bo ponovno dvignil RTV-prispevek, kar je ne samo izigravanje referendumske odločitve, ampak je tudi v nasprotju s tisto razvpito resolucijo normativnih dejavnosti, ki ste jo sami sprejeli pred več kot letom dni," je prepričan Grims.

Dodaja še, da očitno koalicija spet eno dela, drugo pa govori. Kot pravi, to ni nekaj, kar bi spodbujalo pri ljudeh zaupanje v pravno državo, je pa sporno glede na zelo jasno referendumsko odločitev, ki je bila sprejeta.

DZ mora v 8 dneh od prejema poročila razglasiti referendumsko odločitev
Državni zbor je 28. decembra prejel poročilo Državne volilne komisije o izidu referenduma o zakonu o RTV-ju. Procedura veleva, da mora DZ v osmih dneh od prejema poročila razglasiti referendumsko odločitev s sklepom, ki ga pripravi matično delovno telo in ga predlaga DZ-ju v sprejem.