Foto: BoBo
Foto: BoBo

Tatjana Kolenc z Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na seji skupščine v uvodu predstavila dejavnosti in potek projekta dolgotrajne oskrbe, katere izvajalec je ZZZS. Povedala je, da je ministrstvo za zdravje oblikovalo medresorsko delovno skupino, z namenom zaznave morebitnih pomanjkljivosti pri uvajanju dolgotrajne oskrbe. Po njenih besedah tristranska pogodba med ministrstvom za zdravje, ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in ZZZS-jem, ki bo omogočala črpanje zagonskih sredstev za projekt, še ni bila sklenjena.

Na to je opozorila tudi predsednica upravnega odbora ZZZS-ja Irena Ilešič Čujovič. Ministra za zdravje Janeza Poklukarja, ki se je udeležil seje, je vprašala, kaj je razlog za zamik pri sklenitvi pogodbe, ki je po njeni oceni temelj uvajanja dolgotrajne oskrbe. Poklukar je pojasnil, da je pogodba še v usklajevanju. Ob tem je poudaril, da je že pripravljenih šest od devetih pravilnikov o dolgotrajni oskrbi, in izrazil prepričanje, da bodo v prihodnjem mesecu pripravljeni tudi preostali trije. Kot je dejal, so prejeli številne pripombe na pravilnike. Nekatere izmed njih so upoštevali. Vsem, ki so podali pripombe, bo ministrstvo sicer poslalo odgovor, je napovedal.

Poleg seznanitve s poročilom o dejavnostih uvedbe dolgotrajne oskrbe je skupščina ZZZS-ja nato sprejela tudi sklep, s katerim ministrstvi za zdravje in za delo poziva, naj čim prej skleneta tristransko pogodbo z ZZZS-jem. Tatjana Kolenc je sicer kot ključna tveganja projekta dolgotrajne oskrbe poudarila potencialno nezmožnost razvoja informacijske podpore projekta in pomanjkanje kadra, ki je potreben za projekt. Na ZZZS-ju po njenih besedah pripravljajo predloge za spremembo zakona o dolgotrajni oskrbi, brez katerih je ogrožena izvedba projekta.