SDS ima nekoliko podpovprečno podporo med poklicno in srednje izobraženimi, SD pa med osnovnošolsko in srednje izobraženimi. DeSUS ima izrazito nadpovprečno podporo med osnovnošolsko izobraženimi. Foto: FUDŠ
SDS ima nekoliko podpovprečno podporo med poklicno in srednje izobraženimi, SD pa med osnovnošolsko in srednje izobraženimi. DeSUS ima izrazito nadpovprečno podporo med osnovnošolsko izobraženimi. Foto: FUDŠ
Med volivci SD-ja, Zaresa in LDS-a je več takih, ki menijo, da je uspešnejša Pahorjeva vlada, med volivci drugih strank, neopredeljenimi, nevolivci in tistimi, ki ne bi volili nobene stranke, pa je ravno obratno. Foto: FUDŠ

Izidi ankete so pokazali, da je 52 odstotkom vprašanih bližje stališče, da je odločanje na referendumih povsem nepotrebno in ga je treba zato splošno odpraviti ali vsaj močno omejiti, kot pa stališče, da je odločanje na referendumih ustavna pravica državljanov do neposrednega odločanja, ki je država ne sme dodatno omejevati, kar meni 40 odstotkov vprašanih. To stališče anketirancev narašča z višino pridobljene izobrazbe.

78 odstotkov za uveljavitev referendumskega dne
Kar 78 odstotkov anketirancev podpira določitev enega samega dneva v letu, ko bi hkrati izvedli vse do takrat zahtevane referendume, tako da bi ljudje imeli možnost neposrednega odločanja, a ob manjših stroških, čemur pa nasprotuje 14 odstotkov anketiranih. Podpora referendumskemu dnevu narašča s stopnjo izobrazbe.

Pokojninsko reformo nujno potrebujemo, vendar ne takšne, kot je bila sprejeta, meni 58 odstotkov vprašanih. 19 odstotkov jih trdi, da je reforma, kot jo je sprejel DZ, nujno potrebna, s tem, da pokojninske reforme sploh ne potrebujemo, pa soglaša 12 odstotkov vprašanih.

Vodi SDS, Zares zadnji
Na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile to nedeljo parlamentarne volitve, je 18,9 odstotka vprašanih odgovorilo SDS. Sledijo SD (9,4 %), DeSUS (6,5 %), LDS (3,2%), SNS (2,8 %), SLS (1,8 %), NSi (1,5%), zadnji pa je Zares z 0,7 odstotka. Katero izmed drugih strank bi volilo 1,9 odstotka vprašanih. Z "ne vem" je odgovorilo 21 odstotkov vprašanih, nobene stranke ne bi volilo 21,7 odstotka anketirancev, 10,6 odstotka pa jih ne bi šlo na volitve.

Anketo je izvedla Fakulteta za uporabne družbene študije iz Nove Gorice med 3. in 6. januarjem na vzorcu 901 anketiranca.

Trenutno vlado podpira 23 odstotkov vprašanih, 67 odstotkov pa ji je podporo odreklo. Podpora vladi je največja, a še vedno manjšinska, med višje in visoko izobraženimi, nasprotovanje pa je največje med poklicno izobraženimi.

38 odstotkov vprašanih za to, da vlada konča mandat
Na splošno je bila po mnenju 44,1 odstotka vprašanih uspešnejša Janševa vlada, 30,5 odstotka anketirancev je prepričanih, da je bila Janševa vlada enako uspešno, kot je Pahorjeva, 16,2 odstotka jih meni, da je uspešnejša Pahorjeva vlada, 9,2 odstotka vprašanih pa je na vprašanje odgovorilo z "ne vem".

38 odstotkov anketirancev je zatrdilo, da bi bilo za Slovenijo najbolje, da zdajšnja vlada ostane v enaki ali podobni sestavi do konca mandata, 33 odstotkov jih trdi, da bi bilo najbolje, da se razpišejo predčasne parlamentarne volitve, 16 odstotkov pa jih "navija" za to, da bi Slovenija dobila novo vlado še pred parlamentarnimi volitvami.

Valicon: Z življenjem v Sloveniji nezadovoljnih 53 odstotkov vprašanih
Javnomnenjsko raziskavo so izvedli tudi v družbi Valicon, in sicer med 13. in 27 decembrom na vzorcu 632 anketirancev. Kar 70 odstotkov vprašanih meni, da bo leto 2011 slabše ali kvečjemu enako kot leto 2010. Med njimi jih 43 odstotkov meni, da bo leto 2011 slabše. Med glavnimi razlogi za takšna pričakovanja navajajo gospodarsko krizo (32 odstotkov), slabo vodenje države (29 odstotkov), večjo brezposelnost (19 odstotkov) in nepošteno oz. kriminalno delovanje (18 odstotkov).

Z življenjem v Sloveniji "na splošno" je po raziskavi zelo nezadovoljnih 23 odstotkov vprašanih, še dodatnih 30 odstotkov pa jih je nezadovoljnih. Skupaj je torej z življenjem v Sloveniji nezadovoljnih 53 odstotkov vseh vprašanih. Z delom trenutne vlade je zadovoljnih 10 odstotkov vprašanih, medtem ko so kar dobre tri četrtine anketiranih z njenim delom nezadovoljne (76 odstotkov).