Boštjan Lesjak. Foto: Twitter/MZZ
Boštjan Lesjak. Foto: Twitter/MZZ

"Ob prihodu je Lesjak dejal, da je mesto prazno, da se slišijo alarmi in detonacije v daljavi, da pa sicer življenje za tiste, ki so ostali v prestolnici, poteka normalno," so še zapisali na MZZ-ju.

Dodajajo tudi, da medtem veleposlanik Republike Slovenije v Ukrajini Tomaž Mencin nadaljuje svoje delo iz mesta Rzeszow ob poljsko-ukrajinski meji, od koder delujejo tudi številni drugi veleposlaniki, akreditirani v Ukrajini.

Da bo Slovenija predvidoma v tem tednu v Ukrajino poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo, je premier Janez Janša prek Twitterja napovedal v nedeljo. Prostovoljca, ki bo prevzel nalogo, so našli na obrambnem, in ne na zunanjem ministrstvu. Boštjan Lesjak je kot opazovalec Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) med letoma 2015 in 2019 v Ukrajini že delal, in sicer v Doneškem bazenu.

Ker mora odpravnika poslov na misijo skladno z zakonom o zunanjih zadevah napotiti zunanje, in ne obrambno ministrstvo, so morali Lesjaka pred odhodom premestiti in naj bi bil zato že nekaj dni zaposlen na MZZ-ju.