SMC je na DVK vložil kandidatno listo za evropske volitve (na fotografiji nosilec Gregor Perič). Foto: BoBo
SMC je na DVK vložil kandidatno listo za evropske volitve (na fotografiji nosilec Gregor Perič). Foto: BoBo

V SMC-ju verjamejo, da tudi na tokratnih volitvah lahko veliko pokažejo. V prejšnjem mandatu, ko je njihov predsednik Miro Cerar vodil vlado, so po navedbah nosilca liste Gregorja Periča pokazali, da so stranka, ki verjame v EU in je zavezana njenim vrednotam. Proevropsko držo so po njegovih besedah pokazali tudi v migrantski krizi.

Tokratne volitve so po mnenju SMC-ja izrednega pomena, saj opažajo, da so v porastu tako levi kot desni ekstremizmi, ki kritizirajo EU, ne ponujajo pa alternative. "Zavedati se moramo, da je EU projekt, ki že 70 let zagotavlja mir in je osnovan na liberalnih vrednotah," je danes poudaril vodilni kandidat in dodal, da "igranje na orglice in poimenovanje dvoran po nekom" ni dovolj.

Zadovoljni so tudi z delom evropske komisarke iz njihovih vrst Violete Bulc, ki ji zaupajo. "Opravila je veliko in v EU-ju prepoznano delo, zato ne bi imeli nič proti, če bi ga nadaljevala," je povedal Perič. Merilo, ali je kandidat za komisarja na listi za evropske volitve ali ne, pa je po mnenju SMC-ja neutemeljeno.

Evropske volitve kot "meritev vmesnega časa"

V kampanji, ki jo bodo organizirali brez zunanjih izvajalcev, bodo dejavni na več ravneh, tako na družbenih omrežjih kot na terenu. Javnomnenjske ankete jim sicer za zdaj ne kažejo preboja v Evropski parlament, a kljub napovedim, ki so po Peričevih navedbah nehvaležne, računajo na en mandat. "Evropske volitve so meritev vmesnega časa med državnozborskimi volitvami, zato so tudi za nas zelo pomembne in jih jemljemo izjemno resno," je povedal.

Periču na kandidatni listi sledijo dolgoletna direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Helena Cvikl, poslanka Janja Sluga, nekdanji hokejski reprezentant Miha Rebolj, poslanec Branislav Rajić, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za delo Bojana Cvahte, nekdanja programska svetnica RTVS Vesna Ugrinovski ter državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Aleš Prijon.