Slovenski zunanji minister je dejal, da glede uhajanja informacij na ministrstvu že poteka preiskava. Foto: EPA
Slovenski zunanji minister je dejal, da glede uhajanja informacij na ministrstvu že poteka preiskava. Foto: EPA
Minister Dimitrij Rupel se še ni javno opredelil do dogodkov, ki so po mnenju mnogih njegovo ministrstvo postavili v slabo luč. Foto: MMC RTV SLO
Diplomatski dokumenti burijo duhove

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je za oddajo Odmevi na TV Slovenija povedal, da ima objava dokumenta zunanjega ministrstva politično ozadje, njen namen pa je očrniti slovensko vlado in zunanje ministrstvo. Dodal je, da ima ministrstvo zdaj težave pri komuniciranju s svojimi sogovorniki, še posebej iz ZDA. Na ministrstvu bodo poskušali to škodo omejiti, izvedli pa so že določene kadrovske ukrepe in preiskavo. Poleg tega bodo s tehničnimi ukrepi preprečili morebitne nadaljnje zlorabe. Rupel je še dejal, da je o zadevi že govoril z ameriško stranjo in jim jo pojasnil.

Glede morebitnih pritiskov z ameriške strani je Rupel povedal, da teh ni. "Mi se usklajujemo znotraj Evropske unije, takšno usklajevanje je zelo težko, kar je dodaten dokaz, da gre samo za to in nič drugega, vse drugo so čenče," je pojasnil vodja slovenske diplomacije.

Kot je znano, sta v petek časopisa Dnevnik in beograjska Politika pisala o dokumentu, ki razkriva pogovore med slovenskimi in ameriškimi diplomati.

APA: Slovenija v zadrego spravlja Evropsko komisijo
Avstrijska tiskovna agencija APA je zaradi objave dokumenta ostro kritizirala slovensko diplomacijo, predsedovanje EU-ju pa označila za blamažo. Dodala je, da v dokumentu omenjeni dogovori kažejo na to, da EU ne nastopa s samostojnim stališčem do Kosova, temveč prej nasprotno.

Z nepremišljenimi izjavami so slovenski politiki v neugoden položaj spravili celotno Evropsko komisijo, pa tudi prejšnji predsedujoči državi, Portugalsko in Nemčijo, še piše agencija, brez rezultatov pa je ostalo tudi hrvaško in srbsko približevanje Uniji, ki naj bi bilo sicer ena izmed prioritet evropske povezave. Objavljeni dokument bi mogel zadati "smrtni udarec slovenskemu predsedovanju", celo trdi APA.

Rupel kot "zapriseženi transatlantik"
Avstrijska tiskovna agencija se poleg tega sklicuje tudi na ocene političnih komentatorjev, ki trdijo, da je slovenski zunanji minister Rupel "zaprisežen transatlantik", ki naj bi že nekajkrat celo proti volji lastne vlade nakazal, kako blizu so mu ameriška stališča.

Ogrožena iskrenost med diplomati
Na dogodke zadnjih dni so se odzvali tudi diplomati, ki so med drugim zapisali, da jih skrbi nepoštenost nekaterih sodelavcev z ministrstva za zunanje zadeve. Posneti pogovori niso bili namenjeni javnosti, nastali pa so na podlagi medsebojnega zaupanja med diplomati in vladami prijateljskih držav. To poslovno skrivnost je nekdo izdal in s tem ogrozil nadaljnjo zaupnost in iskrenost v pogovorih, so zapisali v izjavi.

Preberite tudi, kaj o dogodkih meni nekdanji zunanji minister Ivo Vajgl.



Pahor: Diplomacija žrtev političnih trgovanj
Predsednik SD-ja Borut Pahor pa je v zvezi s tem dejal, da mora predsednik vlade Janez Janša evropski politki zagotoviti, da slovensko predsedstvo ni pod pritiskom nobene države, da bo ravnalo suvereno in po pričakovanjih držav članic EU-ja. Dodal je, da je slovenska diplomacija žrtev političnih trgovanj.

Diplomatski dokumenti burijo duhove