Predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Visokošolskega sindikata Slovenije se niso udeležili srečanja s šolsko ministrico Simono Kustec. Ne strinjajo se namreč z neposrednim prenosom srečanja, pri čemer vztraja ministrstvo. Foto: BoBo
Predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Visokošolskega sindikata Slovenije se niso udeležili srečanja s šolsko ministrico Simono Kustec. Ne strinjajo se namreč z neposrednim prenosom srečanja, pri čemer vztraja ministrstvo. Foto: BoBo

Sindikati vzgoje in izobraževanja ter visokega šolstva so bili po stavki, ki je potekala prejšnji teden, vabljeni k šolski ministrici Simoni Kustec na delovni pogovor o "odprtih vprašanjih" in mogočih rešitvah plačnega sistema v javnem sektorju, ki bi jih uveljavili čim prej na začetku naslednjega mandata. Zaradi "velikega interesa širše javnosti in namena zagotavljanja popolne transparentnosti" so na ministrstvu na dan sestanka napovedali, da bodo pogovor neposredno prenašali na Facebookovi strani ministrstva.

Napovedi o videoprenosu prek družbenega omrežja sta Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in Visokošolski sindikat Slovenije (VSS), ki sta prejšnji teden sprejela povabilo na pogovor, nasprotovala. Ministrstvo sta pozvala, naj do 12. ure obvesti javnost o odpovedi prenosa, "saj bi bil ta najverjetneje zrežiran tako, da bi pred javnostjo diskreditiral legitimne sindikalne zahteve". Sviz je že pred tem opozoril, da ministrstvo vabljenih na pogovor ni vnaprej obvestilo o videoprenosu sestanka.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot je po odpovedi udeležbe dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj, ministrica za izobraževanje Simona Kustec niti ni pojasnila, o čem naj bi se na sestanku pogovarjali, napovedani sestanek pa je bil očitno namenjen javnosti, ne sindikatom. "Ker je ministrica zavrnila našo zahtevo, da se ta delovni pogovor ne prenaša na Facebooku, smo tako Sviz, VSS kot tudi ViR, ki je tretji sindikat, ki je v stavki, odpovedali udeležbo na tem sestanku."

"Sprašujem se, kaj bo ministrica prenašala, če nas tam ne bo?" Po Štrukljevih besedah dejstvo, da je ministrica Kustec delovni sestanek spremenila v javni dogodek, vzbuja nejasnosti. Kot je spomnil, so na dan stavke v vzgoji in izobraževanju, ki je potekala 9. marca, dobili vabilo na sestanek, ki pa ga ministrica očitno ni nameravala resno nameniti stavkovnim zahtevam.

"Ni je večje arogance, kot je aroganca molčeče oblasti," pa je v uvodu dejal Gorazd Kovačič, predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije. Po njegovih besedah ministrica Kustec socialni dialog ignorira že dve leti oziroma odkar je nastopila svojo funkcijo. "Ignorirala ga je v času zaprtja javnega življenja, ko smo se vsi spraševali, kako ukrepati in kakšni bodo učinki ukrepov." Kovačič meni, da so takrat sestanki med socialnimi partnerji kritično umanjkali. "K temu smo ministrstvo večkrat pozivali, a se je dosledno odločalo za ignoranco."

Kot je spomnil Kovačič, je bila napoved marčevske stavke oddana pravočasno. Po zakonu o stavki pa se delodajalec "mora truditi z dialogom, dokler je stavka napovedana, in poskuša doseči dogovor". Kovačič je dejal, da je ministrstvo za izobraževanje njihove legitimne stavkovne zahteve od začetka do konca ignoriralo. "Malo pred stavko je eden od provladnih medijev lansiral metodološko netransparentne podatke o najvišjih plačah v izobraževanju. V tistih podatkih je bilo zmešanih vseh sort kategorij, tudi poračuni premalo izplačanih plač za več mesecev za nazaj. Že tam se je videlo, da je vladni odgovor na stavko pravzaprav propaganda, manipulacija in lažnivo prikazovanje stavkovnih zahtev ter nagovarjanje predvsem lastne radikalizirane volilne baze," je dejal Kovačič in dodal, da je v tem smislu razumel tudi vabilo ministrice na današnji sestanek, ki so ga prejeli na dan stavke.

Sorodna novica Stavka v vzgoji in izobraževanju. Ministrstvo povabilo šolske sindikate na pogovor v torek.

Ker je ministrstvo v obvestilu o neposrednem prenosu vnaprej napovedalo, da vlada do volitev ne bo sprejemala nobenih dodatnih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata, v sindikatih menijo, da je bil sestanek z enostransko nadzorovanim prenosom "očitno namenjen ščuvanju javnosti proti zaposlenim v izobraževanju in izkrivljanju vsebine stavkovnih zahtev".

Na sestanku predvidoma le sindikat direktorjev in ravnateljev

Z ministrstva so predstavnike Sviza, VSS-ja, Sindikata direktorjev in ravnateljev Slovenije (SINDIR), Neodvisnega sindikata delavcev ljubljanske univerze (NSDLU) in Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (VIR) obvestili, da vztrajajo pri prvotnem povabilu in izvedbi sestanka. Ker ministrstvo neposrednega prenosa sestanka na Facebookovi strani ni preklicalo, so s Sviza sporočili, da se sestanka ne bodo udeležili. Takšen odziv so v primeru vztrajanja pri prenosu pogovora napovedali tudi v Visokošolskem sindikatu Slovenije.

Pogovora na ministrstvu za izobraževanje se ne bodo udeležili niti predstavniki sindikata VIR niti Neodvisnega sindikata delavcev Ljubljanske univerze. Kot sta povedala predsednika obeh sindikatov, Bojan Ravnikar in Tomaž Sajovic, jih moti javni prenos glede na to, da se niso prej dogovorili oziroma jih nihče ni povprašal o tem.

Propadel sestanek z ministrico Kustec

Ministrica Kustec naštevala uspehe njenega ministrovanja

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v izjavi prek spletne strani Facebook poudarila, da so se s sindikati vzgoje in izobraževanja sestajali ves čas mandata aktualne vlade. Skupaj so imeli 39 srečanj, ta so potekala na ravni ekonomsko-socialnega sveta, vladne pogajalske skupine oziroma tudi v okviru pristojnosti šolskega ministrstva, je naštevala. "O vsem so na voljo tudi zapisniki," je poudarila.

Ministrica se, kot je dejala, zaveda odprtih vprašanj plač in plačnih nesorazmerij v vzgoji in izobraževanju, pri čemer pa je opozorila, da so ta neskladja nastajala več kot deset let. Ker se jih v vsem tem času ni reševalo, so se pojavile še večje krivice in plačne nesorazmerje, te je treba prikazati in "skomunicirati", je poudarila in navedla, kaj vse so v mandatu aktualne vlade naredili v vzgoji in izobraževanju.

Poleg številnih programskih ukrepov pomoči za zaposlene na področju svetovanja, dodatnega izobraževanja in opreme, so zaposlenim v vzgoji in izobraževanju namenili tudi številne finančne dodatke, med katerimi je med drugim izpostavila dodatke za nevarnost, posebne obremenitve, za delo v tveganih razmerah, za ravnatelje in direktorje. Ob tem je spomnila, da so za nadomeščanja v času epidemije namenili dodatnih 70 milijonov evrov, skupaj pa so vrtci, osnovne šole ter glasbene šole od oktobra 2020 do junija 2021 od izplačil dodatkov prejeli več kot 149 milijonov evrov.

Ministrica je med drugim spomnila tudi na odločitev vlade, da v času, ko so razpisane volitve, ne bo neodgovorno sprejemala dodanih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata.

Vlada pred volitvami ne bo sprejemala dodatnih obremenitev javnih financ

Prejšnji teden je več kot 40 tisoč zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s splošno stavko opozorilo na neustrezno vrednotenje dela. Stavka je po državi povzročila zaprtje nekaterih vrtcev, šol in fakultet. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so ob tem postavili osem stavkovnih zahtev s poudarkom na dvigu plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilu povečanih delovnih obremenitev, pa tudi na ovrednotenju tveganj za zdravje v času epidemije covida-19 za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Ministrica Simona Kustec je v odzivu spomnila na sklep vlade, da v času že razpisanih parlamentarnih volitev ne bo neodgovorno sprejemala dodatnih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata, saj zanje nima zakonske podlage v obstoječih proračunskih dokumentih. Se je pa vlada z vsemi sindikati javnega sektorja po navedbah ministrstva tudi v tem specifičnem obdobju pripravljena pogovarjati o sistemskih rešitvah in reformi plačnega sistema v javnem sektorju.

V Svizu bodo odločali o nadaljevanju stavke

V Svizu ob tem opozarjajo, da so zaposleni v vzgoji in izobraževanju še vedno v splošni stavki. To pomeni, da lahko odločitve o nadaljnjem poteku stavke sprejema izključno glavni stavkovni odbor sindikata, pogovore s šolskimi oblastmi pa vodi njegova pogajalska skupina, so sporočili iz sindikata.

Iz glavnega stavkovnega odbora Sviza so še pred odpovedjo udeležbe na pogovoru sporočili, da v skladu z zakonom o stavki pričakujejo, da bo vladna stran skupaj s predstavniki stavkajočih v "konstruktivnem duhu delovala v smeri razrešitve spora". Odločanje o nadaljevanju stavke so napovedali za čas po sestanku.