Predsednik računskega sodišča je dejal, da pričakuje argumentirane odgovore vlade in njeno odločitev. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik računskega sodišča je dejal, da pričakuje argumentirane odgovore vlade in njeno odločitev. Foto: MMC RTV SLO
Janez Podobnik
Premier meni, da zdaj ni primeren čas za odstavitev okolijskega ministra. Foto: MMC RTV SLO
Računsko sodišče
Računsko sodišče, ki bo na premierjev poziv, naj odgovori na formalno-pravne nejasnosti v zvezi s predlaganim ukrepom, odgovorilo danes, mora v primeru ugotovljenih nepravilnosti podati poziv k ukrepanju. Foto: MMC RTV SLO
Radovan Tavzes
Ali je dolgoletni sekretar na okolijskem ministrstvu žrtvovan namesto ministra? Foto: MMC RTV SLO
Kaj stranke menijo o Podobniku

Šoltes je še dodal, da rokov za odgovor ni, pričakuje pa odgovor vlade in argumente ter njeno odločitev, pričakuje tudi, da se bo premier odločil skladno z njihovim pozivom. Vprašanja, ali bi moral Podobnik odstopiti sam, Šoltes ni želel komentirati, saj so se s pozivom njegove pristojnosti izčrpale.

Na računskem sodišču se še pojasnili, da je njihova pristojnost dopolnjevati načelo delitve oblasti in da mu zakon daje izrecno pravico, da samo oceni, kateri organ lahko izvede ali začne postopek razrešitve. V tem primeru so tako ocenili, da je to vlada.

Janša: Za odstavitev ni primeren čas
Premier Janša je namreč na četrtkovo poslansko vprašanje, ali tolerira ministra, ki je kršil obveznost dobrega gospodarjenja, odgovoril, da zdaj ni primeren čas za odstavitev okolijskega ministra in da namerava ukrepati šele takrat, ko bodo razčiščene vse pravne dileme.

Poleg tega pa naj sedaj ni primeren čas za odstavitev, saj Slovenija predseduje EU-ju, pred vrati pa je tudi seja evropskega sveta, na kateri bo ena osrednjih tem okolijsko-energetski sveženj, poleg tega pa namerava Janša ukrepati šele takrat, ko bodo razčiščene pravne dileme.

Janša: Ukrep računskega sodišča je nesorazmeren
Janez Janša je poudaril, da poleg zakona o računskem sodišču obstaja tudi druga zakonodaja, pomembno pa je tudi načelo ločenosti oblasti, saj se še ni zgodilo, da bi računsko sodišče zahtevalo odstop ministra. Takšna zahteva naj bi se po Janševih besedah prvič zgodila tudi v zgodovini EU-ja, Evrope in najverjetneje sveta.

Po premierjevih besedah naj bi tako poseglo v neka ustavna in politična razmerja, za kar ni ustanovljeno. Predlagani ukrep naj bi bil zato nesorazmeren.

Šoltes: Še nikoli se ni zgodilo, da ministrstvo ni izvedlo popravljalnih ukrepov
Kot je znano, je računsko sodišče pred kratkim zahtevalo odstop ministra Podobnika, saj je ugotovilo, da je njegovo ministrstvo pri zaračunavanju in porabi okolijskih dajatev hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja.

Predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je tako je v zvezi z morebitnim preseganjem pooblastil računskega sodišča v MMC-jevi spletni klepetalnici pojasnil, da sodišče v primeru nezadovoljivo izkazanih popravljalnih ukrepov v odzivnem poročilu, ki pomenijo obveznosti dobrega poslovanja, mora podati poziv za ukrepanje.

Poziv za ukrepanje pa lahko sodišče poda le, če popravljalni ukrepi niso bili izvedeni. V dosedanji praksi je tako računsko sodišče vložilo pozive za razrešitev odgovornih oseb v petih primerih, prvič pa so se za poziv k odstopu ministra odločili, ker se do zdaj še nikoli ni zgodilo, da ministrstvo ne bi izvedlo popravljalnih ukrepov.

Na Podobnikov predlog razrešen Radovan Tavzes
Zanimivost pa je, da je na predlog Janeza Podobnika vlada na četrtkovi seji s položaja generalnega direktorja Direktorata za okolje razrešila Radovana Tavzesa, ki je na ministrstvu razen trimesečnega obdobja v času Bajukove vlade leta 2000 nepretrgoma že od leta 1993 opravljal naloge državnega sektretarja, leta 2005 pa je zasedel funkcijo, s katere je bil pravkar razrešen.

Tavzes naj bi ministru Podobniku predlagal sporazumno razveljavitev pogodbe o zaposlitvi, do nadaljnjega pa ostaja zaposlen na ministrstvu kot ministrov svetovalec za področje okolijskih vprašanj, predvsem tistih, ki so povezana s predsedovanjem Slovenije Svetu EU-ja.

B. K.

Kaj stranke menijo o Podobniku