Predsedstvo ŠOS-a se je zavezalo, da bo takoj, ko bodo volitve v ŠOUL-u izvedene demokratično, tega znova vpisalo v register organizacijskih oblik ŠOS-a. Foto: MMC RTV SLO
Predsedstvo ŠOS-a se je zavezalo, da bo takoj, ko bodo volitve v ŠOUL-u izvedene demokratično, tega znova vpisalo v register organizacijskih oblik ŠOS-a. Foto: MMC RTV SLO
ŠOUL zagotavlja, da bodo vse njegove storitve in dejavnosti potekale nemoteno. Foto: MMC RTV SLO

V Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani se s sklepi Študentske organizacije Slovenije še seznanjajo in preučujejo njihovo zakonitost, saj so bili sprejeti brez predstavnikov ŠOUL-a, zatrjujejo. Opozarjajo pa, da sklepi ŠOS-a neposredno ogrožajo izvajanje dejavnosti in storitev, ki jih ŠOUL omogoča študentom, med drugim pa bi tako lahko bila vprašljiva prodaja študentskih bonov. Na ŠOS-u zagotavljajo, da si bodo po svojih močeh prizadevali za zagotavljanje izvajanja aktivnosti, ki so vitalnega pomena za študente, predvsem za prodajo študentskih bonov.

ŠOUL: Zavodi bodo delovali naprej
V ŠOUL-u študentom nudijo različne dejavnosti in storitve. Zagotavljajo, da bo nemoteno potekalo izplačevanje nepovratne denarne pomoči socialno ogroženim študentom v okviru fundacije Študentski tolar. Še naprej bodo delovali tudi vsi zavodi ŠOUL-a, to so Študentska založba, Zavod ŠOLT, Zavod ŠOU Šport, Radio Študent, Zavod K6/4 in ŠOU hostel Celica in druge dejavnosti. Ker bi sklepi ŠOS-a lahko ogrozili vse naštete dejavnosti, pa bodo sprejeli nujne ukrepe, s katerimi bodo zagotovili nemoteno izvajanje dejavnosti in storitev za študente.

V ŠOUL-u so zapisali, da so že večkrat pozvali vse študentske skupine, ki so sodelovale na letošnjih volitvah, naj se dogovorijo o nadaljnjem delu in sodelovanju pri upravljanju ŠOUL-a ter se izogibajo dejanjem, ki bi ogrozile organiziranost študentov v Ljubljani oziroma zagotavljanje materialnih podlag za uveljavljanje njegovih pravic. ŠOUL v prihodnjem tednu predvideva tudi izredno sejo študentskega zbora, na kateri bodo izvoljeni predstavniki študentov predvidoma sprejeli ustrezno pravno podlago za čimprejšnjo izvedbo ponovnih volitev.

ŠOS: ŠOUL bo v register zapisan, ko bo izvedel demokratične volitve
Razsodišče ŠOS-a je ŠOUL iz registra izbrisalo zaradi ogrožanja demokratičnosti študentskega organiziranja in zaradi ugotovljenih najhujših oblik kršitev aktov ŠOUL-a pri izvedbi volitev. Izbris tako pomeni, da ŠOUL ni več prejemnik tekočih namenskih sredstev. Se je pa predsedstvo ŠOS-a zavezalo, da bo takoj, ko bodo volitve v ŠOUL-u izvedene demokratično, ŠOUL znova vpisalo v register organizacijskih oblik ŠOS-a.

Nadzorna komisija ŠOS-a je zaradi pritožb posameznikov in suma kršitev aktov ŠOS-a in ŠOUL-a sprožila preiskavo. Od odgovornih na ŠOUL-u je zahtevala izročitev dokumentacije v povezavi z volitvami, ki bi dokazovala pravilnost postopkov. Kljub dvema pozivoma ŠOUL-u, da naj v razsodišče ŠOS-a imenuje svoje predstavnike, ŠOUL tega ni zagotovil. Tako je bilo onemogočeno tehnično delovanje najvišjega organa ŠOS-a, zaradi česar so bile preostale organizacijske oblike prisiljene konstituirati razsodišče ŠOS-a brez predstavnikov ŠOUL-a, kar omogoča študentska ustava, so sporočili iz ŠOS-a.

A. M.