Zpiz je objavil minimalne pogoje za pridobitev in odmero pravic v letu 2006. Foto: RTV SLO
Zpiz je objavil minimalne pogoje za pridobitev in odmero pravic v letu 2006. Foto: RTV SLO
Nasmejani ženski
Najnižja starost za upokojitev je pri ženskah 55 let in 4 mesece. Foto: EPA
Največje možno znižanje starostne pokojnine znaša 12,6 odstotka. Foto: RTV SLO
Mama z dojenčkom
Za prvega otroka se lahko starost zniža za 3 mesece in 15 dni. Foto: EPA
Mogoče je dokupiti dobo zaključenega študija. Foto: RTV SLO

Po novem se pokojninska osnova izračunava na podlagi plač oz. zavarovalnih osnov iz katerih koli najugodnejših zaporednih 16 let zavarovanja. S postopno reformo pokojninskega sistema se spreminjajo tudi leta, pri katerih se lahko starostno upokojijo ženske.

Najnižja starost za ženske
Najnižja starost za starostno upokojitev v letu 2006 za ženske je tako 55 let in 4 mesece ob izpolnjenih 36 letih in 3 mesecih pokojninske dobe. Upokojijo pa se lahko tudi ženske, stare 60 let in štiri mesece, če imajo najmanj 20 let pokojninske dobe, ter ženske, stare 62 let in štiri mesece, če imajo najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Nespremenjeni pogoji pri moških

Kakšni so bili pogoji za upokojitev v letih 2004 in 2005?
Pogoji za starostno pokojnino pri moških ostajajo nespremenjeni, minimalna starost za upokojitev je 58 let, ob preteku 40 let pokojninske dobe. Upokojijo se lahko tudi moški, stari 63 let z najmanj 20 leti pokojninske dobe ter moški, stari 65 let, če imajo najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Polna starost in znižanje osnove
Pri ženskah je polna starost v prehodnem obdobju izenačena z minimalno starostjo za pridobitev pravice do starostne pokojnine, torej v letu 2006 55 let in 4 mesece, pri moških pa je polna starost 61 let in 6 mesecev.

Moškemu, ki se bo upokojil pri nižji starosti in nima 40 let delovne dobe, se bo pokojnina znižala za vsak mesec manjkajoče starosti za 0,3 odstotka (upokojitev med 58 in 59 letom), oziroma 0,25 odstotka (upokojitev med 59 in 60 letom), za 0,2 odstotka (upokojitev med 60 in 61 letom) oziroma za 0,15 odstotka (upokojitev med 61 in 62 letom). Največje možno zmanjšanje starostne pokojnine pridobljene leta 2006 znaša 12,6 odstotka in je trajno.

Znižanje starosti zaradi skrbi za otroka in dela pred 18. letom
Upokojitvena starost se lahko zniža zaradi najmanj petletne vzgoje in skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka. V letu 2006 se v primeru skrbi za enega otroka starost lahko zniža za 3 mesece in 15 dni, za dva otroka za 8 mesecev in 23 dni, za tri otroke za 15 mesecev in 23 dni ter za vsakega naslednjega otroka za dodatnih 8 mesecev in 23 dni.

Starostna meja za žensko pa se s tem ne more znižati pod 53 let, za moškega pa pod 58 let. Starši se o tem, kdo bo uveljavljal znižanje, dogovorita za vsakega otroka posebej.

Ženskam, ki se nameravajo leta 2006 upokojiti pri najnižji starosti, se lahko navedena starost zniža, če so bile obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovane, še preden so dopolnile 18 let starosti. Starost se zniža za pet mesecev za vsako leto, prebito v obveznem zavarovanju pred dopolnjenim 18. letom starosti, če je obdobje krajše od enega leta, pa pet dvanajstin tega časa. Tudi v tem primeru se starost ne more znižati pod 53 let.

Dokup dodatne dobe
Tudi v letu 2006 bo mogoče manjkajočo pokojninsko dobo dopolniti z dodano dobo.

Ta lahko obsega čas zaključenega študija na dodiplomskem in podiplomskem šolanju, dejanski čas obveznega vojaškega roka, nadomestne civilne službe ali čas osnovnega usposabljanja za rezervni sestav in čas, v katerem je bil zavarovanec prijavljen pri zavodu za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve ali brezposelna oseba.

V letu 2006 se lahko upravičencu za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine upošteva pet mesecev za posamezno leto obdobja, ki se šteje v dodano dobo (na primer za tri leta študija 15 mesecev).