Foto:
Foto:
Slovensko zunanje ministrstvo je potrdilo srečanje vlad obeh držav.
Janša je na posvetu stranke v Zrečah dejal, da je začetek pogajanj med EU-jem in Hrvaško v strateškem interesu Slovenije.


Premier Janez Janša pa je dejal, da se odpirajo nove priložnosti za reševanje odprtih vprašanj. Priprava skupne seje se je že začela, na njej pa naj bi podpisali sporazum o izogibanju incidentov na meji, zlasti v Piranskem zalivu, poroča reški Novi list.

Kot je po sestanku s slovenskim sekretarjem na zunanjem ministrstvu Božom Cerarjem dejal njegov hrvaški kolega Hido Biščević, bosta Slovenija in Hrvaška storili vse, da sporazum o izogibanju incidentov pripravijo v najkrajšem času, da se s prihodom toplih dni in turistične sezone ne bi ponavljale nezaželene situacije iz preteklosti. Slovensko zunanje ministrstvo je potrdilo, da bo do sestanka zagotovo prišlo.

Janša o odnosih s Hrvaško
Začetek pogajanj med Evropsko unijo in Hrvaško je v strateškem interesu Slovenije. Ne zgolj zato, ker Slovenija načelno podpira širitev EU-ja, temveč tudi zato, ker je v interesu Slovenije, da odprta dvostranska vprašanja rešuje v evropskih okvirih in da se pogaja s partnerjem, ki je stabilen, je v Zrečah na rednem letnem posvetu SDS-a poudaril premier in predsednik SDS-a Janez Janša.

Pri tem je opozoril na negativne posledice, ki jih je po besedah premierja povzročila nepremišljena reakcija prejšnje vlade ob aretaciji slovenskih poslancev na slovensko-hrvaški meji.

Ker je hrvaška vlada dala zagotovila, da se je pripravljena konstruktivno dogovarjati tudi o najbolj perečih zadevah, se po mnenju Janše odpirajo nove priložnosti za reševanje odprtih dvostranskih vprašanj. Pri tem je poudaril pomen dogovora o ustanovitvi zgodovinske komisije.

Po Janševem mnenju je enako pomemben tudi dogovor med državama, da oblikujeta skupen pristop pri izogibanju konfliktov, ki bo veljal vse do oblikovanja trajne rešitve v vprašanju razmejitve na morju.