Dijaške organizacije zanimajo številna odprta vprašanja pri izvedbi obeh matur. Foto: BoBo
Dijaške organizacije zanimajo številna odprta vprašanja pri izvedbi obeh matur. Foto: BoBo

Štiri dijaške organizacije so na ministrstvo za izobraževanje naslovile odprto pismo, v katerem pozivajo k pravočasnim odgovorom na odprta vprašanja pri izvedbi obeh matur.

Dijaško organizacijo Slovenije, Dijaško skupnost Ljubljana, Dijaško skupnost Maribor in Obalno dijaško skupnost med drugim zanima, kako se bo ravnalo, če bodo nekateri dijaki v času mature prestajali karanteno. Zanima jih, kako se bodo ob morebitnem velikem številu okužb zagotovili ustrezni varnostni ukrepi oz. ali so že izdelani varnostni protokoli, ki bodo možnost okužbe med dijaki zmanjšali na najnižjo mogočo raven.

Ministrstvo so vprašali, ali bo za dijake pred maturitetnimi izpiti nujno samotestiranje, kako se bo ravnalo ob motebitnem zmotnem pozitivnem izvidu hitrega testa, ki bi lahko pomenil neupravičen izostanek na izpitu zaradi dolgih čakalnih vrst na PCR-test, ter ali lahko pričakujejo dodatne prilagoditve poklicne in splošne mature.

Sorodna novica Za samotestiranje se zanima le petina dijakov. Pečan: Škoda je bila že storjena.

Menijo namreč, da so bile prilagoditve, predstavljene decembra, ko nihče od vpletenih ni mogel predvideti dodatnih mesecev šolanja na daljavo, "primerne in zadovoljive, zdaj pa zaradi trenutnega položaja niso več zadostne, še posebej ob morebitnem dodatnem podaljševanju zaprtja šol".

Dijaki opozarjajo, da mora ministrstvo odgovore na omenjena vprašanja zagotoviti čim prej, saj je začetek splošne mature predviden že na začetku maja. Opozarjajo tudi, da so informacije pristojnih delne in nejasne in da so z njimi običajno seznanjeni zadnji trenutek.

"Zahtevamo dialog in sodelovanje, predvsem pa čim hitrejše informacije in sprotno reševanje trenutne problematike," so zapisali.

Matura 2021: dijaki od vlade zahtevajo odgovore

Datume mature ob morebitnem poslabšanju razmer mogoče prestaviti

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je na četrtkovi konferenci povedala, da datumi opravljanja obeh matur za zdaj ostajajo nespremenjeni, jih je pa ob morebitnem poslabševanju epidemiološke slike mogoče tudi prestaviti.

Sorodna novica S 4. januarjem se v šole vračajo učenci prve triade, odprejo se vrtci. Matura bo prilagojena.

Državni izpitni center, ki je pristojen za izvedbo obeh matur, je decembra lani predstavil nekatere prilagoditve, ki bodo veljale zaradi epidemije. Med drugim bo zmanjšan obseg vsebin pri ustnih izpitih, veljal bo tudi t. i. splošni bonus, ki bo nekoliko bolj v pomoč dijakom s šibkejšim znanjem. Ministrica je na četrtkovi novinarski konferenci povedala, da dodatne prilagoditve trenutno niso predvidene.

Povedala je tudi, da skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje iščejo rešitev, kako ravnati, če je učencem in dijakom na dan, ko bi morali opravljati nacionalno preverjanje znanja ali maturo, odrejena karantena. 4. maja bodo namreč učenci 6. in 9. razredov začeli pisati nacionalno preverjanje znanja.

Poklukar: Samotestiranje bo prostovoljno

Minister za zdravje Janez Poklukar je na vladni novinarski konferenci potrdil, da se bodo dijaki testirali v šoli. Samotestiranje in poučevanje o njem bodo začeli v petek, 16. aprila. V šoli se bodo testirali tudi učenci tretjega triletja, je dejal. Teste bo Slovenija nabavila iz skupnega razpisa EU-ja.

Po besedah Poklukarja so se za samotestiranje dijakov v šoli odločili na podlagi predloga stroke in praks nekaterih tujih držav. "Tukaj ni zadržkov, da ne bi mogli pravilno in zadostno izvesti tega ukrepa v šolah. Pri tem pa je ključno, da dobre prakse učenci, dijaki in verjamem, da kdaj tudi študentje prenašajo drug na drugega," je dejal.

Doma pa se bodo testirali učenci prvega triletja osnovnih šol, a točnega dneva začetka iz ministrovega odgovora ni bilo mogoče razbrati. Po besedah ministra je model povzet po Avstriji, kjer se učenci prvega triletja testirajo doma, učenci drugega in tretjega triletja pa v šoli.

Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: BoBo
Minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: BoBo

"Verjamem, da smo zrela družba"

Po besedah ministra skušajo metodo te dni čim bolj predstaviti, zato verjame, da bo v prihodnjih dneh in tednih dobila vedno več privržencev med učenci, dijaki ter njihovimi starši in učitelji. Testiranje bo prostovoljno. "Verjamem namreč, da smo zrela družba in da ni treba predpisovati tako pomembnih javnozdravstvenih ukrepov z dekretom," je dejal. Njihov namen je prebivalce izobraziti, da sami spoznajo, s katerimi ukrepi lahko pripomorejo, da bi vsi skupaj živeli čim bolj normalno kljub epidemiji, je dodal.

Testi, ki jih bo kupila Slovenija, so bili po besedah ministra izbrani na skupnem razpisu EU-ja, na katerega se je Slovenija prijavila že lani. Če se bomo družbeno odgovorno odločili, da tak sistem samotestiranja uveljavimo tudi pri odpiranju drugih družbenih dejavnosti, denimo gospodarstvu, bomo korake nadaljevali tudi v tej smeri, je dejal.

O samotestiranju dijakov so predstavniki ministrstva za izobraževanje, ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje na virtualnem sestanku v petek govorili tudi z ravnatelji srednjih šol.

Nove nejasnosti glede samotestiranja otrok

Ravnatelji podpirajo prostovoljno samotestiranje

Kot so po sestanku sporočili iz Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, ravnatelji srednjih šol prostovoljno samotestiranje podpirajo. "Dijakom in staršem bomo posredovali pobudo in vse informacije, ki smo jih prejeli z ministrstva za zdravje. Zaupamo jim in verjamemo, da bodo vsi zainteresirani samotestiranje odgovorno izpeljali v varnem domačem okolju in ob pozitivnem testu ravnali po protokolu," so zapisali.

Predsednica Društva ravnateljev srednjih šol, višjih šol in dijaških domov Nives Počkar pa je po sestanku za STA povedala, da samotestiranje podpira, a nasprotuje temu, da poteka v šoli, saj da je zanj najbolj optimalno okolje doma. Boji se, da se bo pri dijakih, ki bodo pozitivni in bodo morali domov, pojavila stigma. Prepričana je tudi, da bi bil odstotek dijakov, ki bi se odločili za samotestiranje, višji, če bi se lahko testirali doma.

Načrt po besedah Počkarjeve sicer predvideva, da bi se dijaki samotestirali enkrat na teden, po prihodu v šolo. Pred testiranjem bi šole pobrale njihova soglasja in jim razdelile teste.

Za samotestiranje bi se odločila petina

Šole so namreč po navodilih ministrstva konec prejšnjega in na začetku tega tedna pri dijakih in učencih tretjega triletja osnovnih šol preverile, koliko bi se jih bilo pripravljenih samotestirati. Poizvedovanje je pokazalo, da bi se za to odločilo le približno 22 odstotkov učencev tretjega triletja in okoli 18,5 odstotka srednješolcev.