Foto:
Foto:
Na fakultete se vsako leto vpiše več študentov.

Na zavodu predvidevajo, da bo njihovo število v naslednjih mesecih še naraslo, saj se bodo v evidence brezposelnih prijavile še osebe, ki jim je konec septembra potekel status študenta. Skrb pa vzbuja tudi podatek, da je število brezposelnih diplomantov, čeprav se število vseh brezposelnih zmanjšuje, vsako leto večje.

Zahtevane so izkušnje
Po besedah Maje Murko iz agencije Adecco, ki brezposelnim pomaga iskati zaposlitev, se problemi pojavljajo, ker podjetja želijo osebe s konkretnimi izkušnjami za neko delovno mesto. Kot pravi Murkova, večina mladih ne more dobiti vseh tistih izkušenj, ki bi jih potrebovali za tisto delovno mesto, na katerega se potem želijo prijaviti.

Narašča število diplomantov
Pomanjkanje izkušenj ni edini problem, ki v dobi vse težje zaposljivosti tare sveže diplomante. Težave se pojavljajo tudi zaradi vse večjega števila diplomantov. Po podatkih zavoda za zaposlovanje je med letoma 2001 in 2003 število diplomantov naraslo za 20 odstotkov, med letoma 1995 in 2003 pa kar za 192 odstotkov. Pri tem se postavlja vprašanje, ali bo gospodarstvo lahko zagotovilo dovolj delovnih mest za novoizšolani kader.

Povpraševanje se povečuje
Mavricija Batič, namestnica generalnega direktorja na zavodu za zaposlovanje, meni, da gredo trendi v pozitivno smer in da se povpraševanje na splošno povečuje. "Seveda pa bo treba narediti določene premike, vzpodbude, da se bodo mladi odločali za tiste smeri oziroma poklice, ki jih gospodarstvo potrebuje."

Zavod pomaga iskati delo
Da bi se izognili problemom, ki jih lahko povzroči veliko število brezposelnih diplomantov, na zavodu že drugo leto izvajajo program, s katerim delodajalce spodbujajo k zaposlovanju mladih diplomantov na območjih z nadpovprečno stopnjo brezposelnosti. Tako del plače pokrije delodajalec, del pa zavod sam.