Policisti bodo v obmejnem pasu pa tudi v notranjosti države tudi v prihodnje lahko preverjali, ali tujci izpolnjujejo pogoje za bivanje na ozemlju držav članic in ali imajo potrebne dokumente. Foto: MMC RTV SLO
Policisti bodo v obmejnem pasu pa tudi v notranjosti države tudi v prihodnje lahko preverjali, ali tujci izpolnjujejo pogoje za bivanje na ozemlju držav članic in ali imajo potrebne dokumente. Foto: MMC RTV SLO
Obmejna policija se bo po vstopu v schengenski sistem osredotočila predvsem na varovanje slovensko-hrvaške meje, kjer mejo prestopi največ ilegalnih migrantov. Foto: www.policija.si

V primerjavi z enakim obdobjem lani se je število ilegalnih prehodov meje zmanjšalo za 37,8 odstotka. Policija je najpogosteje obravnavala državljane Srbije, sledijo pa jim državljani Albanije, BiH-a, Makedonije, Turčije, Hrvaške in Gruzije.

Največ tujcev ilegalno prestopa slovensko-hrvaško mejo
Tujci so slovensko mejo največkrat ilegalno prestopali na obmejnem pasu s Hrvaško, najmanj ljudi pa je v Slovenijo želelo priti prek slovensko-avstrijske meje. Število ilegalnih vstopov v državo sicer upada, povečalo se je le število gruzijskih državljanov, ki želijo prek Slovenije, ki ostaja tranzitna država, oditi v EU. V Slovenijo najpogosteje vstopajo prek madžarsko-slovenske meje.

Tujim varnostnim organom, največ hrvaškim, je Slovenija vrnila 1.115 tujcev, ti pa so nam na podlagi sporazumov o vračanju tujcev vrnili 322 ljudi. Največ ilegalnih migrantov so Sloveniji vrnili italijanski organi.

Izravnalne policijske postaje pokrivajo manko notranjega nadzora meja
Z vstopov v schengenski sistem so mejne kontrole na mejah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko odpravljene, zato je vse breme preprečevanja čezmejene kriminalitete in nezakonitega priseljevanja na hrvaško-slovenski meji. Slovenija bo poleg skupnih pravil za kontrolo zunanjih meja schengenskih držav izvajal tudi "izravnalne ukrepe", ki so jih tako poimenovali, ker naj bi izravnali varnostni primanjkljaj, ki nastane z ukinitvijo kontrole na notranjih mejah.

Slovenija zato na področjih, kjer varnostna problematika to zahteva, ustanavlja policijske postaje za izravnalne ukrepe, katerih osnovna naloga je preprečevati čezmejno kriminaliteto in nezakonito priseljevanje.

A. K. K.