Ob obisku Kolpe v sredo so bili Hojs, Pahor in Tonin deležni tudi kritik o neupoštevanju predpisov o ustrezni fizični razdalji med ljudmi.  Foto: Twitter/MORS
Ob obisku Kolpe v sredo so bili Hojs, Pahor in Tonin deležni tudi kritik o neupoštevanju predpisov o ustrezni fizični razdalji med ljudmi. Foto: Twitter/MORS

37. člen zakona o obrambi namreč predvideva, da lahko Slovenska vojska sodeluje s policijo pri širšem varovanju državne meje v notranjosti državnega ozemlja v skladu z načrti in po predhodni odločitvi vlade. Pri opravljanju teh nalog pa vojaki nimajo policijskih pooblastil.

Hojs je povedal, da so tudi s predsednikom republike in vrhovnim poveljnikom obrambnih sil Borutom Pahorjem in obrambnim ministrom Matejem Toninom na kratko razpravljali v sredo ob obisku mejnega območja ob Kolpi. Vsi trije so se zavzeli za podelitev izrednih pooblastil vojski na južni meji.

Ob obisku Kolpe so bili deležni tudi kritik o neupoštevanju predpisov o ustrezni fizični razdalji med ljudmi. Hojs je priznal, da je šlo za napako in da so bili na to premalo pozorni, kar je po njegovih besedah veljalo tudi za člane novinarskih ekip.

Bili so na območju ob Kolpi, kjer je prostora malo in takšno število ljudi, po njegovi oceni jih je bilo več kot sto, ni moglo biti razvrščeno v primerni razdalji. V prihodnje pa bodo poskrbeli, da bo vzpostavljena primerna razdalja, je zagotovil.

Vprašanje aktivacije 37.a člena sicer še ni zaprto, je potrdil tudi vladni govorec Jelko Kacin. "Tisto, kar je najbolj absurdno, je, da si podelitev policijskih pooblastil vojakom najbolj želi slovenska policija, da bi lažje opravljala svoje naloge pri nadzoru državne meje, tisti, ki o tem presojajo, pa vidijo vse širša in vse bolj neverjetna ozadja," je dejal Kacin, ki je prepričan, da nobena država v času epidemije novega koronavirusa nima časa, da bi se "ukvarjala s prekucniškimi dejanji, o katerih nekateri sanjajo ali vanje celo verjamejo".

Pahorjevo opravičilo

Predsednik republike Borut Pahor, ki je bil v sredo deležen kritik, ker se je ob obisku slovenske južne meje sprehajal v gruči in brez varnostne razdalje, se je opravičil, ker niso bili za vzgled.