Otroci že leta razpravljajo v parlamentu. Šlo naj bi za poudarjanje pomena politične participacije mladih. Foto: BoBo
Otroci že leta razpravljajo v parlamentu. Šlo naj bi za poudarjanje pomena politične participacije mladih. Foto: BoBo
Pahor je otrokom svetoval, naj sledijo svojim sanjam. Fotografija je iz leta 2014. Foto: BoBo
DZ zasedli otroci

Po uvodnih nagovorih in izvolitvi predsedstva mladi iz vse Slovenije o osrednji temi najprej razpravljajo v delovnih skupinah, nato bodo svoja razmišljanja predstavili na plenarnem zasedanju.

Predsednik tokratnega zasedanja Ciril Cerovšek iz Osnovne šole Grm Novo mesto je dejal, da se bo trudil, da bodo vsi slišani in da bodo njihov pogled slišali odrasli parlamentarci in parlamentarke. Sam predlaga, da bi se v šolah poleg športnih, kulturnih in naravoslovnih uvedli tudi karierni dnevi, na katerih bi učenci spoznavali različne poklice v resničnem življenju.

Pahor otrokom: Sledite svojim sanjam
Otroke je nagovoril predsednik države Borut Pahor, ki jih je pozval, naj sledijo svojim sanjam. Te naj igrajo vlogo tudi pri izbiri šole. Kot meni, mladi pripadajo generaciji, ki zaposlitvene dobe ne bo končala v poklicu, v katerem jo bo začela. Otroci se morajo razviti v ustvarjalne osebnosti, meni Pahor. To pa lahko postanejo samo, če študirajo to, kar si zares želijo, je dejal. Mlade je pozval še, naj se držijo zlatega pravila in nikoli ne storijo drugemu nič takega, kar ne bi želeli, da drugi stori njim.

Pahor je spomnil na začetek otroškega parlamenta v času prve demokratično izvoljene skupščine, ko je bil sam predsednik komisije za mladinska vprašanja. Takratna ideja je bila opozoriti na pomen politične participacije tudi v času odraščanja.

Predsednik DZ-ja Milan Brglez je poudaril, da dobra izobrazba ni pomembna le za mlade kot posameznike, temveč tudi za družbo kot celoto. Izbira, pred katero so postavljeni mladi pri izbiri poklica, je pestra in posledično tudi težka, je dejal Brglez. Tudi on je mladim svetoval, naj pri tem prisluhnejo sami sebi.

"Enake možnosti za mlade"
Nacionalni otroški parlament, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), je sklepni dogodek po zasedanjih šolskih, občinskih in regijskih otroških parlamentov. Predsednica ZPMS-ja Darja Groznik je dejala, da se v ZPMS-ju zavzemajo za enake možnosti za vse mlade pri izobraževanju.

Nujen je sprejem resolucije o nacionalnem programu za otroke, ki bi vključevala tudi področje izobraževanja, je dejala. "Meni se zdi nedopustno, da se je v treh letih zamenjalo pet ministrov za šolstvo, tudi prek tega podatka se zrcali odnos do odraščajočih," je dejala.

Plenarne razprave se je skupaj z nekaterimi vladnimi predstavniki udeležil tudi predsednik vlade Miro Cerar.

DZ zasedli otroci