Stranke morajo do ponedeljka odstraniti vse predvolilne plakate. Foto: BoBo
Stranke morajo do ponedeljka odstraniti vse predvolilne plakate. Foto: BoBo

V nasprotnem primeru lahko inšpekcija ali služba redarstva odredi odstranitev plakatov na stroške organizatorja volilne kampanje. Izreče jim lahko tudi globo.

Kot je še določeno v zakonu o volilni in referendumski kampanji, morebitna pritožba zoper odločbo o odstranitvi plakatov ne zadrži njenega izvajanja.

Po črki zakona
Organizatorja volilne kampanje, ki bi ravnal v nasprotju z zakonom, denimo prelepljal ali uničeval plakate drugega organizatorja kampanje, plakatiral v času volilnega molka, pa tudi, če ni oziroma ne bo odstranil plakatov in drugih volilnih oglaševalskih vsebin, se kaznuje z globo od 700 do 2.500 evrov. Odgovorna oseba organizatorja volilne kampanje, ki stori tak prekršek, se kaznuje z globo od 150 do 400 evrov.

Na predčasne parlamentarne volitve, ki so potekale 13. julija, so namreč med volilno kampanjo opozarjali tudi številni plakati, s katerimi so stranke oziroma kandidati skušali prepričati volivke in volivce. Na koncu je največ glasov podpore dobil SMC pod vodstvom Mira Cerarja, v teh dneh pa so že stekla pogajanja s povabljenimi strankami, ki jim je prav tako uspelo priti v parlament, za oblikovanje nove vladne koalicije.