Slovensko politiko suvereno obvladujejo moški. Foto: RTV SLO
Slovensko politiko suvereno obvladujejo moški. Foto: RTV SLO
Nada Skuk
Skukova meni, da je v Sloveniji dovolj sposobnih žensk. Foto: RTV Slo
V SNS-u ugotavljajo, da nam enakopravnost zagotavlja ustava. Foto: RTV SLO
V AS-u podpirajo uvedbo kvot v politiki. Foto: RTV SLO

Glavne razloge stranke vidijo v še vedno patriarhalni družbi, ženskam nenaklonjenemu volilnemu sistemu in pomanjkanju ustreznih mehanizmov, ki bi odpravili diskiriminacijo.

LDS: Politika slepa in gluha za ženske
V LDS-u menijo, da s stališča zagotavljanja interesov žensk ni dobro, da je v slovenski politiki, še zlasti na vodilnih položajih, udeležba žensk tako nizka. Sekretar izvršnega odbora stranke Sašo Stojanovič je dejal, da politika ne bi smela biti slepa in gluha za interese žensk. »Politika kot služba je do žensk neprijazna,« ugotavlja Stojanovič. Moški naj bi še vedno težko prepuščali pomembne položaje ženskam, izvolitvi žensk v parlament pa je po njegovem mnenju nenaklonjen tudi volilni sistem oziroma odsotnost določenih mehanizmov, kot so ženske kvote.

SLS: Sramota za Slovenijo
Za SLS je zapostavljanje žensk v politiki sramota za Slovenijo. Po mnenju podpredsednice stranke Nade Skuk je v Sloveniji dovolj sposobnih, izobraženih in izkušenih žensk, ki bi lahko zasedale odgovorne položaje. "O možnostih žensk še vedno odločajo moški na vodilnih položajih, ženske pa so preobremenjene in prezaposlene, največ jih dela v ozadju, zato se nimajo časa boriti in lobirati za vodilna mesta," je še dejala Skukova. V SLS-u se zavzemajo za odločne ukrepe, s katerimi bi stranke zavezali h kandidaturi žensk.

SD: Razmere ženskam niso naklonjene
Socialni demokrati opozarjajo, da se število žensk v slovenski vladi ni nikoli dvignilo nad tri. »Gre za očitno podcenjevanje strokovne usposobljenosti žensk, koalicijske stranke pa morajo očitno poplačati pretekle zasluge svojih članov,« je dejala Tatjana Rajh, predstavnica stranke za stike z javnostmi.

Po mnenju Rajhove zdajšnje družbene razmere ženskam niso naklonjene, zato je razumljivo, da se ženske ne odločajo za politično kariero, ampak svojo energijo usmerjajo v področja, ki jim nudijo več možnosti za uveljavitev. Vpeljavo kvot v SD-ju podpirajo. »Edino tako se ženske lahko enakovredno potegujejo za naklonjenost volivcev, ki s tem dobijo možnost izbire med več kandidatkami, ne samo kandidati,« je dejala Rajhova.

SNS: Kvote ne rešujejo ničesar
V SNS-u opozarjajo, da ni pomembno koliko žensk oziroma moških je v vladi, temveč kako so posamezni ministri in ministrice sposobni za opravljanje svojega dela. »Če nekdo za opravljanje dela ni sposoben, potem pač v vlado ne sodi, ne glede na spol,« pravi Miša Glažar, glavna tajnica stranke. Ženske se po njenem mnenju ukvarjajo s pametnejšimi stvarmi kot je politika, poleg tega pa ženske ne volijo žensk, vsaj ne v zadostni meri, da bi bile izvoljene. Kvote po mnenju Glažarjeve ne rešujejo ničesar, saj postavljajo kvantiteto pred kvaliteto, enakopravnost pa nam zagotavlja že ustava.

SMS si prizadeva za enakopravnost
Stranka mladih (SMS) meni, da se sedanja vladna koalicija ni pokazala prijazna do žensk. Stranka si prizadeva za čim večjo participacijo žensk v politiki, zato jih vključuje tudi v organe odločanja stranke. Glavni tajnik SMS-a Jože Vozelj opozarja, da je glavni razlog še vedno konservativno razmišljanje družbe, zaradi katerega se za politiko zanima manj žensk kot bi se jih sicer. Tudi same ženske, sodeč po lastnih izkušnjah Vozlja, menijo, da je politika nekaj pokvarjenega, zato se niso pripravljene udejstvovati. V SMS-u uvedbo kvot podpirajo, a se zavedajo, da samo to ne more rešiti problema. Vzpodbudno se jim zdi predvsem dejstvo, da so mlade generacije vzgojene v duhu enakopravnosti.

AS: Razmerje spolov ne preseneča
Aktivne Slovenije (AS) razmerje spolov v slovenski vladi ne preseneča. Po besedah Mateje Mesarec, organizacijske tajnice stranke, je to le posledica siceršnjega kadriranja sedanje koalicije. Razlogi za zapostavljenost žensk v politiki naj bi tičali v prevladujočem »moškem« principu delovanja, tj. preglasovanju, ki ga ima v slovenski politiki prednost pred »ženskim« dogovarjanjem, deloma pa v patriarhalni vzgoji in miselnosti. Stranka podpira uvedbo ženskih kvot, vendar opozarja, da je pozitivna diskriminacija še vedno diskriminacija.

Za mnenje smo povprašali tudi SDS, NSi, DeSUS, SJN in Zelene, vendar odgovorov nismo dobili.