S telefonom, kartico ali kako drugače? Elektronizacija plačevanja študenskih obrokov znova pod drobnogledom Draga Kosa. Foto: MMC RTV SLO
S telefonom, kartico ali kako drugače? Elektronizacija plačevanja študenskih obrokov znova pod drobnogledom Draga Kosa. Foto: MMC RTV SLO
Ultra
Družba Margenta je hčerinsko podjetje razvpite Ultre. Foto: MMC RTV SLO

Prav ta, po mnenju nekaterih neobstoječa anketa, ki naj bi pokazala, da študenti pri plačevanju obrokov dajejo prednost plačevanju s prenosnimi telefoni in ne karticam ali drugim oblikam, naj bi podjetju Margento (ta je sicer hčerinsko podjetje razvpite Ultre) omogočila zmago na javnem razpisu. Na razpis se je namreč prijavilo tudi podjetje Bankart, ki je ponujalo sistem plačevanja s karticami in prek mreže POS-terminalov.

Anketa, ki je ni bilo?
Na anketo se sklicuje tudi ŠOS, ki je še do pred kratkim trdil, da so raziskavo opravili študenti v okviru predmeta profesorja Aleša Vahčiča. A Vahčič je, kot je za TV Slovenija poročala Vesna Zadravec, dejal, da te ankete ni bilo. "Pregledal sem dokumentacijo za nazaj, ker teh projektov je bilo desetine, in jaz iz končnega poročila ne vidim, da bi oni naredili tako raziskavo," je dejal Vančič.

Kos pripravljen znova odkriti dejstva
Na predlog MSi-ja naj bi se zadeve znova lotila Komisija za preprečevanje korupcije Draga Kosa. Ta je za TV Slovenija dejal: "Komisiji gre zato, da popolnoma in po resnici odkrije vsa dejstva, ki so pomembna za zadevo. Tako bomo storili tudi tokrat. Ali in kako pomembna je ta raziskava za samo odločitev Študentske organizacije Slovenije, komu bo dala posel in za samo odločitev komisije bomo videli šele takrat, ko bomo videli, kakšna so nova dejstva."

Zares aktivni niso presenečeni
Odzvali so se tudi mladi 'zaresovci' iz Zares aktivni, kjer pravijo, da jih "velik interes", ki ga je na področju elektronizacije študentske prehrane pokazal podmladek Nove Slovenije MSi, ne preseneča. "Znano je namreč, da je zakonsko zavezo o elektronizaciji še v prejšnjem mandatu pripravil minister iz vrst NSi-ja, poleg tega pa drug minister iz iste stranke ni upošteval zahteve, da bi Študentsko organizacije Slovenije uvrstili na seznam zavezancev, za katere veljajo določila javnega naročanja," so sporočili.

Kos prvič ni odkril nepravilnosti
Kot je znano, je protikorupcijska komisija prijavo glede razpisa elektronizacije študentske prehrane že obravnavala in ni zaznala znakov korupcije oziroma kakršnih koli kršitev, so spomnili v Zares Aktivni.

Kot je znano, je protikorupcijska komisija Draga Kosa ugotovila, da za ŠOS ne veljajo pravila javnega naročanja, medtek ko je Računsko sodišče presodilo, da lahko revidirajo ŠOS.