Za Albrehtovo, ki je mandat začela junija, je bilo to prvo srečanje s predsednikom vlade. Foto: RTV SLO
Za Albrehtovo, ki je mandat začela junija, je bilo to prvo srečanje s predsednikom vlade. Foto: RTV SLO
Janez Janša
Na današnjemu sestanku s ŠOS-om se je predsednik vlade med drugim pogovarjal o načinu reševanja študentskih vprašanj v prihodnosti. Foto: RTV SLO

Janša se je s Študentsko organizacijo Slovenije pod vodstvom Saše Albreht srečal prvič. Pogovore z nekdanjim vodstvom je pred izvolitvijo novega zakonitega študentskega zastopstva zavračal.

Na prvemu sestanku ŠOS-a in predsednika vlade po majskih protestih sta obe strani menili, da so ob nastopu novega vodstva v pogajanjih o reformi visokega šolstva obrnili nov list in nesoglasja iz preteklosti potisnili na stran. Vsebinske dele pogajanj o visokem šolstvu in dohodninskemu položaju študentov bodo septembra začeli iz že dogovorjenih stališč.

Janša in ŠOS za pogajanja
Pripravljenost študentov na pogovore je pozdravil tudi premier Janša. Na prvemu sestanku z novim vodstvom študentske organizacije je izrazil prepričanje, da bo med vlado in študenti od zdaj obveljala boljša informiranost. Dodal je, da je treba študente vključiti v sooblikovanje zakonodaje, ne pa jim prepustiti samo kasnejšega komentiranja.

Študentska organizacija Slovenije je izrazila tudi pripravljenost za sodelovanje v vladnemu svetu za študentska vprašanja, ki ga vodi minister Milan Zver.

Nestrinjanje o subvencioniranju prehrane
V Študentski organizaciji Slovenije nasprotujejo noveli zakona o subvencioniranju študentske prehrane in poudarjajo, da so proti omejevanju subvencioniranega prehranjevanja. Sporno se jim zdi predvsem izvajanje nadzora, saj med visokošolskimi zavodi obstajajo številne razlike v študijskih programih. Tako imajo nekateri programi študijsko prakso tudi v poletnem času, v katerem pa, tako novela zakona, subvencij za študentsko prehrano ne bi bilo.