Nov zakon naj bi predvsem povečal učinkovitost sodišč. Foto: RTV SLO
Nov zakon naj bi predvsem povečal učinkovitost sodišč. Foto: RTV SLO

Zakon naj bi zagotovil možnost pospešitve sodnega postopka in določil pravične odškodnine zaradi kratenja pravic do sojenja brez nepotrebnega odlašanja. Pripravili naj bi ga že februarja, po Šturmovih ocenah pa ga bo državni zbor sprejel enkrat maja.

Minister je poudaril, da sam zakon ne more zagotoviti odprave sodnih zaostankov, to je namreč naloga projekta Lukenda, lahko pa predvsem poveča učinkovitost sodstva.

Doslej so se morali državljani, ki naj bi jim bila kršena pravica do sojenja v razumnem roku, obračati na Evropsko sodišče za človekove pravice. To je zasuto s tovrstnimi zahtevki iz 37 članic Sveta Evrope, zato je bila čakalna doba do razsodbe tudi do pet let. Po novem naj bi državljani, prikrajšani zaradi prepočasnega sojenja, odškodnino za take primere lahko zahtevali že doma.
"Pri tem zakon predvideva močno angažiranje državnega pravobranilstva, tako da bi dosegli s strankami, ki uveljavljajo zahtevek za odškodnino zaradi prepočasnega sojenja sodišč, poravnavo v okviru poravnalnega postopka," je razložil minister.

Plače notarjev bodo javne
Poleg omenjenega zakona bo ministrstvo pripravilo še deset zakonskih dopolnil, med njimi tudi za zakon o notariatu, po katerem bodo plače notarjev postale javne, njihove pristojnosti pa naj bi se na nekaterih področjih razširile.

Selitev zaporov iz središča prestolnice
Med pomembnimi projekti letošnjega leta je Šturm izpostavil tudi izgradnjo nove sodne palače in centralnih zaporov v Ljubljani. Obe selitvi bosta po njegovem mnenju dali nov razvojni zagon prestolnici, s selitvijo zaporov na novo lokacijo pa se bodo pristori v središču mesta sprostili za druge projekte.