Šturm je dejal, da Zalar ni dovolj izkušen za uspešno odpravljanje sodnih zaostankov. Foto: RTV SLO
Šturm je dejal, da Zalar ni dovolj izkušen za uspešno odpravljanje sodnih zaostankov. Foto: RTV SLO
Aleš Zalar, nesojeni kandidat za predsednika okrožnega sodišča.
Zalar proti Šturmovi odločitvi napoveduje upravni spor. Foto: RTV SLO

Odgovoren sem tudi za to, da sodišča vodijo predsedniki, ki bodo odpravili sodne zaostanke in s tem pripomogli k bolj pravičnemu sojenju, dodaja minister.

Kot je povedal Šturm, se strinja s sodnim svetom, da predlagani kandidat izpolnjuje vse formalne in vsebinske pogoje za mesto. Vendar pa opozarja, da bo za vodenje ljubljanskega okrožnega sodišča v naslednjem mandatu potrebno intenzivno in osebno prizadevanje predsednika sodišča za odpravo sodnih zaostankov.

Po njegovem je zato kandidata za vodenje sodišča smiselno iskati med sodniki, ki imajo večletne izkušnje in prakso pri sojenju in vodenju glavnih
obravnav.

To bi po mnenju Šturma prispevalo k nesporni avtoriteti predsednika sodišča pri vseh sodnikih na sodišču, s tem pa tudi pri njegovi vlogi za odpravo sodnih zaostankov.

Sodniki in društvo pristranska?
Šturm je izrazil obžalovanje nad dejstvom, da so predsedniki okrožnih sodišč in tudi društvo sodnikov zavzeli stališče v zadevi, ki bo prišla pod sodno presojo.

Gre za zadevo, o kateri prav tako odločajo sodni organi, opozarja Šturm, zato so s tem dejanjem postavili pod velik vprašaj nepristranskost tretje veje oblasti.

Zalar je napovedal, da bo proti odločitvi pravosodnega ministra Lovra Šturma pred upravnim sodiščem sprožil upravni spor. Spor naj bi sprožil v torek.