Rok za oddajo vlog je od 4. maja do 23. maja 2009. Foto: MMC RTV SLO
Rok za oddajo vlog je od 4. maja do 23. maja 2009. Foto: MMC RTV SLO
Stanovanjski sklad razspis
Do najema stanovanja bo upravičena mlada družina, ki si po uspešno zaključenem študiju vsaj enega od staršev rešuje stanovanjsko vprašanje z najemom tržnega stanovanja Foto: EPA

Od 4. maja do 23. maja 2009 lahko za vlogo dodelitve subvencij zaprosijo vsi državljani Republike Slovenije in drugih držav članic EU-ja, ki imajo v Sloveniji stalno prebivališče.

Subvencija za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja z nakupom, gradnjo, rekonstrukcijo ali spremembo namembnosti bo pripadla:

- tisti mladi družini, ki bo imela sklenjeno prodajno pogodbo ali gradbeno dovoljenje, pridobljeno in pravnomočno po datumu, določenem v javnem pozivu, in bo izpolnjevala preostale pogoje ZNSVS-ja in javnega poziva, ki ga bo sklad objavil v Uradnem listu RS-a ter na svoji spletni strani. Prodajna pogodba oziroma gradbeno dovoljenje se mora glasiti na prosilca oziroma enega izmed staršev mlade družine;

- mladi družini največ osem let, pri čemer se status mlade družine ugotavlja le ob prvi dodelitvi subvencije, število članov mlade družine in zgornja meja dohodka mlade družine pa enkrat letno pred dodelitvijo vsakokratne subvencije;

- če je mlada družina s sklepom v letih 2006, 2007 ali 2008 že pridobila pravico do subvencije, bo morala izpolnjevati le dohodkovni kriterij, ugotavljalo pa se bo tudi število družinskih članov.

Kot so sporočili s Stanovanjskega sklada RS-a, bo do subvencioniranja tržnega najema stanovanja upravičena mlada družina, ki si po uspešno končanem študiju vsaj enega izmed staršev rešuje stanovanjsko vprašanje z najemom tržnega stanovanja. Pri tem roditelj v letu 2009 ne sme dopolniti starosti 28 let; ob uspešno končanem doktorskem študijskem programu se starostna meja podaljša za dve leti.

Vloge, oddane pred rokom, ne bodo sprejete
Subvencija za mlade družine, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje, v letu 2009 znaša 300 evrov na družinskega člana, višina subvencioniranja tržne najemnine pa je določena glede na priznano tržno najemnino za primerno stanovanje v posamezni regiji.

Več o vlogi in javnem pozivu si lahko ogledate na spletni strani www.stanovanjskisklad-rs.si pod rubriko Subvencije.

Na skladu še opozarjajo, da vloge, oddane pred rokom, ne bodo sprejete in odprte ter vrnjene naslovniku, prepozno oddane vloge pa s sklepom zavržene.

K. Š.