Večina prostih mest za drugi krog vpisa je ostala na tehničnih smereh. Foto: RTV SLO
Večina prostih mest za drugi krog vpisa je ostala na tehničnih smereh. Foto: RTV SLO
Na nekaterih fakultetah so predavalnice prepolne, na drugih pa samevajo. Foto: RTV SLO

Po podatkih ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je tudi letos zaznati pomanjkanje vpisa na tehničnih in naravoslovnih programih, zato ministrstvo skupaj z nekaterimi predstavniki gospodarstva študente poziva, naj se vpišejo prav na tehnične smeri, kot so strojništvo, gradbeništvo, elektrotehnika in računalništvo.

Slabe zaposlitvene možnosti v družboslovju
Zanimivo je, da so deficitarni tudi nekateri profesorski poklici, denimo matematika, fizika, kemija, glasbena pedagogika in področje tehniške vzgoje, je dejal državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo Janez Možina. Po njegovih besedah so zaposlitvene možnosti dobre tudi na področju razrednega pouka, zdravstvene nege in medicine.

Po drugi strani so možnosti slabše v družboslovju, na primer v ekonomiji, kjer je vpis velik, saj je študijski program že zapolnjen praktično na vseh smereh, hkrati pa je na tem področju tudi veliko brezposelnih, je dodal Možina.

Končni podatki 30. avgusta
Končni podatki o prostih in še nezasedenih vpisnih mestih bodo znani 30. avgusta. Drugi prijavni rok je od 30. avgusta do 8. septembra, obrazec za drugo prijavo pa bo v knjigarnah naprodaji od 22. avgusta.