V SLS-u menijo, da problem javnega sektorja ni v višini plač, temveč v njegovi učinkovitosti glede na razpoložljiva finančna sredstva. Foto: MMC RTV SLO
V SLS-u menijo, da problem javnega sektorja ni v višini plač, temveč v njegovi učinkovitosti glede na razpoložljiva finančna sredstva. Foto: MMC RTV SLO

To niti ni varčevalni zakon, temveč gasilski zakon v smislu - zdaj, ko pa res ne gre več, bomo pa samo toliko varčevali, da preživimo skozi leto.

Janez Ribič (SLS)

Zakon od katerega je očitno Vlada dvignila roke, o njem danes tu govorimo, se opravičujem, ampak ob zakonu, ki je interventen, ki je obravnavan po nujnem postopku, je bilo za pričakovati, da bo predsednik Vlade, finančni minister in še kdo prisoten.

Gregor Golobič (Zares)

Na izredni seji državnega zbora, kjer so med drugim obravnavali rebalans proračuna, so poslanci razpravljali tudi o noveli zakona o intervencijskih ukrepih vlade, ki govorijo tudi o zaposlovanju v javnem sektorju.

"S predlaganim zakonom želimo zmanjšati tveganje za stabilnost javnih financ v obdobju finančne krize, predlagani ukrepi pa bodo v letu 2011 in 2012 omogočili, da se javnofinančni primanjkljaj ne bi še povečeval," je v imenu predlagatelja novele povedala Mateja Vraničar, državna sekretarka na ministrstvu za finance.

Poglavitna rešitev, ki jo vsebuje zakon, se po prepričanju vlade nanaša na določitev obveznosti celotnemu javnemu sektorju, da se pri izvajanju vseh kadrovskih postopkov, zaposlovanju, napredovanju, premeščanju, ravna s sredstvi za plače tako, da se ne bodo ustvarjali primanjkljaji ter da se omeji zaposlovanje tako, da bo število zaposlenih v obdobju dveh let po uveljavitvi tega zakona enako, kot je bilo v decembru 2010, je zatrdila Vraničarjeva.

"Zaustavitev zaposlovanja v javnem sektorju edini ukrep"
Bogdan Čepič
(SD) je poudaril, da bodo v SD-ju novelo podprli, saj je osnovna usmeritev predlaganih kratkoročnih ukrepov, da se prilagoditev v slabih gospodarskih razmerah v največji mogoči meri izvede s pomočjo javnofinančnih odhodkov.

Ob plačah in njihovi višini v javnem sektorju, ki so za enaka ali podobna delovna mesta primerljive z realnim sektorjem, je "treba priznati, da je ukrep zaustavitve zaposlovanja oziroma njegovo zmanjšanje v javnem sektorju edini mogoči ukrep, ki je preostal vladi, da zaustavi rast fiksnih odhodkov za plače javnih uslužbencev", menijo v SD-ju, ki novelo podpira.

SDS ni podprl prejšnjega zakona in tudi tega ne bo
"V Ppslanski skupini Slovenske demokratske stranke nismo podprli zakona o intervencijskih ukrepih, še manj podpiramo novelo tega zakona," je zatrdil Zvonko Černač in pojasnil, da zakona niso podprli predvsem zaradi tega, "ker vlada ni nič naredila na zmanjšanju in omejitvi javne porabe, prek zmanjšanja nepotrebnih stroškov. Nič ni naredila na omejitvi javne porabe prek zmanjšanja nepotrebnih najemnin, prek ukinitev nepotrebnih uradov in agencij." V poslanski skupini so prepričani, da je vlada z intervencijskim zakonom povečane stroške za delovanje državne birokracije prevalila na tiste, ki imajo najmanj, in najbolj zarezala pri tistih z najnižjimi prejemki.

"Zakon, od katerega je vlada dvignila roke"
Ker na predstavitvi novele ni bilo nikogar izmed predlagateljev - niti ministra Francija Križaniča niti premierja Boruta Pahorja, je predsednik Zaresa in nekdanji minister v Pahorjevi vladi Gregor Golobič komentiral, da je pred poslanci "zakon, od katerega je vlada očitno dvignila roke".

"Intervencijski zakon je bistveno prepozen za leto 2001 in zato ni razloga za sprejem po nujnem postopku z učinki v letu 2011. Ta zakon je žal samo ogledalo dosledno nedoslednega ravnanja oziroma opuščanja dolžnih ravnanj," zato poslanska skupina Zaresa po Golobičevih besedah takšnega zakona ne more podpreti in "na ta način že ta teden izreka nezaupnico predsedniku vlade".

"Gasilski zakon"
"To niti ni varčevalni zakon, temveč gasilski zakon v smislu - zdaj, ko pa res ne gre več, bomo pa samo toliko varčevali, da preživimo skozi leto," ocenjujejo v SLS-u. Težava javnega sektorja pa ni, kot je povedal Janez Ribič, v višini plač, temveč v njegovi učinkovitosti glede na razpoložljiva finančna sredstva. Ne glede na to, kako zakon ocenjujejo, menijo, da je "boljše to kot nič".

"Preveč občin"
Bogdan Barovič
(SNS) je spomnil, da v Slovenski nacionalni stranki že vrsto let opozarjajo, "da ne spoštujemo zakona o ustanovitvi občin in imamo skoraj sto občin takšnih, ki zakonskih določil ne izpolnjujejo, v katerih je, če seštejete, zaposlenih kar nekaj tisoč ljudi". Prepričan je, da, če bi "takrat začeli spoštovati zakon, ne bi imeli dvesto enajst občin in toliko in toliko tisoč še dodano zaposlenih in toliko in toliko tisoč svetnikov, za vse pa so seveda stroški, ki jih ta država plačuje". Stranka noveli zakona nasprotuje.

"Ataka na javni sektor"
Poslanska skupina Nepovezanih poslancev ne bo glasovala soglasno. Vili Rezman pa je v predstavitvi stališča poslanske skupine povedal, da zaradi vsesplošne "gonje" proti javnim uslužbencem čaka, "kdaj bomo naročili, da morajo nositi trak na roki ali pa biti s kakšnim drugim znamenjem obeleženi, da se bo na daleč in vnaprej vedelo, kdo so tisti, ki povzročajo nepotrebne stroške in nam grenijo življenje". To ne pomeni, da bi želeli braniti "neracionalno organiziranost, slabo učinkovitost, slabo kakovost dela", je zatrdil in pojasnil, da je treba to načrtovati, usklajevati in tudi izvajati na nekoliko daljši in dogovorni rok.

Glasovanje o noveli bo opravljeno na nadaljevanju seje, kjer bodo poslanci glasovali tudi o rebalansu proračuna.

To niti ni varčevalni zakon, temveč gasilski zakon v smislu - zdaj, ko pa res ne gre več, bomo pa samo toliko varčevali, da preživimo skozi leto.

Janez Ribič (SLS)

Zakon od katerega je očitno Vlada dvignila roke, o njem danes tu govorimo, se opravičujem, ampak ob zakonu, ki je interventen, ki je obravnavan po nujnem postopku, je bilo za pričakovati, da bo predsednik Vlade, finančni minister in še kdo prisoten.

Gregor Golobič (Zares)