Kadilnice bodo morale izpolnjevati zahtevane tehnične pogoje, obsegale pa bodo lahko največ petino skupne površine zaprtega prostora. Foto: RTV SLO
Kadilnice bodo morale izpolnjevati zahtevane tehnične pogoje, obsegale pa bodo lahko največ petino skupne površine zaprtega prostora. Foto: RTV SLO
Lastniki lokalov bodo lahko le opozarjali kadilce, da ne smejo kaditi v lokalu. Foto: RTV SLO

branju potrdili novelo o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, dokončno pa bo obravnavana v petek.

Dokument prepoveduje kajenje v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih, dopušča posebne kadilnice in prepoveduje prodajo tobačnih izdelkov mladoletnikom(do zdaj prepoved prodaje mlajšim od 15 let).

V vzgojno-izobraževalnih in zdravstvenih ustanovah ter slaščičarnah in mlečnih restavracijah ne bodo dovoljene niti kadilnice, zanje se bo lahko odločil le lastnik, najemnik ali upravitelj javnih in delovnih prostorov.

Dopolnilo NP-ja, ki iz nekadilskih izvzema prostore za scenske umetnosti, saj naj bi prepoved kajenja pri njihovem izvajanju posegala v avtorska dela, ter SNS-ov amandma, ki bi lastnike odvezal kazenske odgovornosti v primeru kajenja v lokalu, je koalicija zavrnila.

Poleg zdravstvenih opozoril bo potrebno na podlagi novele na tobačnih izdelkih natisniti še številko telefona za pomoč pri odvajanju od kajenja.

Povzemanje evropskih smernic pri človeških celicah
Parlament pa je že opravil razpravo o predlogu zakona o kakovosti in varnosti človeških tkiv in celic, namenjenih za zdravljenje.

Z zakonom o varnosti in kakovosti človeških tkiv, ki vključujejo tudi krvotvorne matične in reproduktivne celice ter celice zarodka in odraslega človeka, naj bi vzpostavili visoke standarde in varnost pridobivanja, testiranja, shranjevanja in razdeljevanja teh tkiv, s čimer povzemamo evropske smernice.

S to dejavnostjo se bodo lahko ukvarjali le javni zdravstveni zavodi, koncesionarji pa izjemoma le ob presaditvah kože, kosti, žil in roženice. Izvajalce bo imenovala Agencija za zdravila, ki jih bo tudi nadzorovala. Pričakovati je, zlasti iz vrst SNS-a, predlog, da bi omenjeno dejavnost lahko izvajali tudi zasebniki.