Matej Tonin je v izjavi za javnost povedal, da v Slovenijo na pomoč prihaja 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske. Foto: BoBo
Matej Tonin je v izjavi za javnost povedal, da v Slovenijo na pomoč prihaja 30 zdravstvenih delavcev italijanske vojske. Foto: BoBo

"Včerajšnji delovni obisk Italije ni bil namenjen zgolj transportnemu letalu, pač pa tudi oceni covidne situacije in vprašanju, kako obrambne sile lahko pomagajo civilnemu prebivalstvu," je v izjavi za javnost v Ljubljani pojasnil obrambni minister Matej Tonin in dodal, da je italijanskemu kolegu predstavil trenutni slovenski položaj in ob tem izpostavil, da Slovenija trenutno najbolj krvavo potrebuje medicinsko osebje.

Sorodna novica Mors: Letalo, ki bo državo stalo okoli 72 milijonov evrov, bo namenjeno tako vojski kot državljanom

"Italijanski kolega se je pozitivno odzval, povedal je, da so italijanske oborožene sile zelo vključene v boj proti covidu, da so v preteklem letu nabrali ogromno izkušenj in da so jih pripravljeni deliti z drugimi. Pripravljeni pa so pomagati tudi s konkretnimi ljudmi," je nadaljeval Tonin rekoč, da je bil takšnega odziva vesel. Dogovorila sta se, tako Tonin, da lahko Slovenija pričakuje do 30 italijanskih vojaških oseb, in sicer tako zdravnikov kot medicinskih sester, ki so se pripravljeni priključiti ekipam Slovenske vojske (SV).

Pomoč bo po njegovih besedah razporejena po bolnišnicah v dogovoru z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem. "SV bo z italijansko vojsko uredil vse podrobnosti in tehnično-logistične zadeve," je sklenil Tonin in dodal, da bo pomoč izpeljana v okviru tehničnega sporazuma o sodelovanju med Slovenijo in Italijo na obrambnem področju.