Zamejci – dobrodošli doma

"Lepota tega srečanja je, da smo povezani, da vidimo, kako velika je v resnici Slovenija, kako veliko je naše srce in koliko pomena dajete udeleženci srečanja kulturi in ohranjanju identitete," je dejal minister za Slovence v zamejstvu Matej Arčon.

Dejal je tudi, da vsako leto ena izmed civilnih organizacij pripravi srečanje v drugem mestu v Sloveniji, s čimer želijo poudariti, kako so pomembni Slovenci, ki živijo zunaj svoje domovine. Lepoto dogodka vidi tudi v tem, da držimo skupaj, se imamo radi in spoštujemo svojo domovino.

Celjski župan Matija Kovač je ocenil, da smo Slovenci v teh dneh res povezani, in izrazil veselje, da se je Združenje Slovenska izseljenska matica odločilo letošnji dogodek pripraviti prav v Celju, mestu treh zvezd, ki imajo posebno vlogo v slovenski identiteti in na državni zastavi.

Osrednja prireditev je potekala v Celju

Osrednja prireditev je potekala na Krekovem trgu v Celju, na njej se je predstavilo 12 folklornih in pevskih skupin ter posamezniki iz Hrvaške, BiH-a, Srbije, Makedonije, Nemčije in Argentine. Skupno je sodelovalo približno 250 nastopajočih. Odprli so tudi dve razstavi umetnic iz Italije in Avstralije ter si ogledali kratek film.

Srečanje Dobrodošli doma 2024 se je sicer začelo v četrtek z vseslovenskim srečanjem v državnem zboru. Zvečer so si udeleženci na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani ogledali opereto Kakor stari naredi, je zmerom prav. Nadaljevali pa so v petek z vodenim ogledom Narodne in univerzitetne knjižnice.

Dogajanje se bo sklenilo prihodnjo nedeljo s 30. taborom Slovencev po svetu v Zavodu svetega Stanislava v Šentvidu v Ljubljani, ki ga vsako leto pripravi Izseljensko društvo Slovenija v svetu. Zbrane bo nagovorila državna sekretarka v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar.