Foto:
Foto:
Hinko Jenull še ni vložil kandidature.

Vrhovni državni tožilec Mazi je začasni vodja vrhovnega državnega tožilstva, ta položaj pa je zasedel potem, ko je to mesto zapustila Zdenka Cerar.

Vlada 3. junija ni odločala o imenovanju novega generalnega državnega tožilca, saj je Cerarjeva po umiku dveh kandidatur ocenila, da je bolj smiselno razpis ponoviti, kot pa izbrati edinega preostalega kandidata, vrhovnega državnega tožilca Hinka Jenulla. Od kandidature sta namreč odstopili višja državna tožilka Elizabeta Gyoerkoes in višja državna tožilka z ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva Vlasta Nussdorfer.

S ponovitvijo razpisa naj bi se po mnenju ministrice zagotovila večja možnost izbire, saj Cerarjeva računa, da se bo na ponovljen razpis prijavilo več kandidatov, med katerimi bo vlada lahko opravila tehtno izbiro.

Kandidata tudi Jenull in Vrtačnik?
Po poročanju Radia Slovenija je kandidaturo napovedal tudi vrhovni državni tožilec Hinko Jenull, čeprav ga vlada prvič ni predlagala v potrditev državnemu zboru. Jenull je 8. junija v skladu z 10. členom zakona o upravnem sporu zaradi vladnega sklepa, da se razpis za mesto generalnega državnega tožilca ponovi, vložil tožbo zoper vlado pred vrhovnim sodiščem.

Predlagal je začasno uredbo, s katero naj bi zadržali novi razpis za mesto generalnega državnega tožilca. Prvostopenjski senat vrhovnega sodišča pa je 23. junija zavrnil zahtevo za izdajo začasne odredbe zavrnil.

Televizija Slovenija pa je poročala, da naj bi prijavo na razpis za generalnega državnega tožilca oddal tudi vrhovni državni tožilec Mirko Vrtačnik.