Premier in minister sta prepričana, da se bodo stvari s pogovori uredile. Foto: MMC RTV SLO
Premier in minister sta prepričana, da se bodo stvari s pogovori uredile. Foto: MMC RTV SLO
Slovenijo moti, da Hrvaška v dokumentih ob vstopanju v EU predlaga zemljevide, ki prejudicirajo mejo med državama, o kateri še ni soglasja. Foto: MMC RTV SLO
Türk podpira stališča vlade glede Hrvaške

Premier Borut Pahor je po seji poudaril, da je vlada zaščitila nacionalne interese in preprečila, da bi se težave nakopičile in na koncu pripeljale celo do referenduma o vstopu Hrvaške v Unijo. Ta po njegovem mnenju ni prava rešitev, saj je prepričan, da bi negativen izid referenduma veliko bolj škodil meddržavnim odnosom in bi imel veliko bolj dolgoročne posledice za Slovenijo, Hrvaško in EU.

Da bi se izognili takšni morebitni zaostritvi, se je vlada po trditvah Pahorja odločila, da je veliko bolje, če Slovenija takoj na začetku mandata pove, da ima zadržke, in si obenem prizadeva, da te zadržke v razumnem roku s prizadevanji vseh vpletenih reši. Pojasnil je še, da je Slovenija že na pristopni konferenci 30. oktobra uveljavljala enake zadržke kot zdaj.

Pahor je zagotovil, da bo Slovenija storila vse za čim hitrejšo rešitev zapleta, vendar pa spremembe politike ne bo, dokler slovenski zadržki ne bodo uspešno odpravljeni. Prepričan je, da je rešitev mogoče najti že v prvi polovici češkega predsedovanja EU, ki se začne s 1. januarjem.

Prav zato si prizadeva za čimprejšnje srečanje med njim in hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem, ki naj bi poiskala pot za diplomatsko rešitev iz zagate. "Imamo politično in diplomatsko voljo za rešitev," je bil jasen premier.

Pahor: Tretji poskus bo uspešen
Pravi, da so težave rešljive, zato ne vidi razlogov, da bi se čustva preveč pregrela. Verjame, da so izpolnjeni vsi pogoji, da prevlada razum. Pahor je poudaril, da je bolje, zlasti med sosedi, o težavah odkrito in pošteno spregovoriti in jih nato ob medsebojnem spoštovanju rešiti. Verjame, da bo šlo "v tretje rado".

Interes Slovenije ostaja, da Hrvaška postane članica Evropske unije, saj si želi biti obkrožena s članicami, hrvaški vstop v povezavo pa bi bil dober tudi za širšo regijo, je še rekel Pahor. Da Slovenija misli resno v podpori Hrvaški pri vključevanju v evroatlantske integracije, je po njegovih besedah dokaz tudi dejstvo, da je vlada poslala v postopek v DZ akt o ratifikaciji vstopa Hrvaške v Nato, in premier verjame, da ga bo ta ratificiral.

Slovenija bo prepričala zaveznike
Zunanji minister Samuel Žbogar je poudaril, da je Slovenija članica Unije in da ima zato zaveznike znotraj povezave. V naslednji dneh bo država po njegovih zagotovilih evropskim partnericam še bolj temeljito pojasnjevala svoja stališča. Prepričan je, da bo zdaj zanimanje za poslušanje še večje, saj se druge članice sedemindvajseterice do zdaj niso poglabljale v to. "Slovenija bo delovala tako, da bo prepričala vse partnerje v EU-ju," je zatrdil.

M. R.

Türk podpira stališča vlade glede Hrvaške