Pivec in Türk ne želita sesti v poslanske klopi. Oba sta kandidirala na SDS-ovi listi. Foto: MMC RTV SLO
Pivec in Türk ne želita sesti v poslanske klopi. Oba sta kandidirala na SDS-ovi listi. Foto: MMC RTV SLO
Mojca Prelesnik in Gregor Virant
Večina parlamentarnih strank se bo o podpori Mojci Prelesnik za vnovičen mandat generalne sekretarke DZ-ja odločala v torek, pred sejo državnega zbora. Foto: BoBo

V novo vlado se je iz poslanskih klopi preselilo sedem poslancev. Medtem ko bodo vodili ministrstva, bodo v parlamentu delali nadomestni poslanci. DZ jim bo mandate potrdil na seji v torek, saj se je petkovo potrjevanje nove vlade zavleklo in je bila ta točka prestavljena.

Štiri nove poslanke in trije poslanci
Mesto Vinka Gorenaka (SDS) bi moral zasesti Gregor Pivec, sicer direktor UKC Maribor, a se je mandatu odpovedal, zato bo v DZ prišel Ivan Pišek.

Sedež Zvonka Černača (SDS) prav tako ne bo zasedel prvi nadomestni poslanec po vrsti Vitoslav Türk (brat predsednika države Danila Türka), saj se je tudi on odpovedal mandatu, zato bo mesto prevzela Patricija Šulin, so potrdili v Državni volilni komisiji.

Namesto Radovana Žerjava (SLS) bo v poslanske klopi sedla Jasmina Opec, namesto Franca Bogoviča (SLS) pa Roman Žveglič. Karla Erjavca (DeSUS) bo nadomestila Marija Plevčak, Ljudmilo Novak (NSi) pa Janez Vasle. V vrstah poslancev SDS-a bo še Damjana Petavar Dobovšek, in sicer namesto Andreja Vizjaka.

Bo Prelesnikova dobila nov mandat?
Poslanci pa bodo na torkovi seji odločali še o predlogu predsednika državnega zbora Gregorja Viranta. Ta bi za generalno sekretarko rad obdržal Mojco Prelesnik, ki je to delo opravljala že zadnja tri leta. Druge koalicijske stranke so bile do tega zadržane in so zahtevale, da se pred glasovanjem Prelesnikova predstavi poslanskim skupinam.

Virant meni, da je Prelesnikova strokovnjakinja, ki je službe DZ-ja v zadnjih treh letih dobro vodila, zagovarja pa tudi stališče, da ljudje, ki svoje delo dobro opravljajo, ostanejo na svojih položajih.

Glasovanje o generalnemu sekretarju DZ-ja je javno. Za izvolitev je potrebna relativna večina poslanskih glasov.