Foto:
Foto:
Barbarin rov s posmrtnimi ostanki žrtev povojnih pobojev
Sanader hoče sodelovanje hrvaških preiskovalcev pri raziskavi pobojev, Türk odgovarja, da je treba spoštovati načela suverenosti države. Foto: Mehmedalija Alič

Po Türkovih besedah je Slovenija suverena država in na njenem ozemlju "opravljajo preiskave in kazenski pregon slovenski organi". Predsednik države zato pričakuje, da bodo to spoštovali tudi Hrvati. Na vprašanje, ali je interes Hrvaške na mestu glede na podatke, da naj bi bili v grobišču tudi hrvaški državljani, je Türk odvrnil, da je gotovo ta interes priznan, toda na "suverenem ozemlju Slovenije delujejo slovenski organi".

Hrvaški premier Ivo Sanader je namreč v sredo na seji vlade od pristojnih institucij zahteval, naj skupaj s slovenskimi kolegi raziskujejo zločin v rovu Barbara v Hudi Jami pri Laškem in kaznujejo odgovorne.

"Treba je upoštevati kontekst časa"
Türk je komentiral tudi izjave komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci oziroma njenega predsednika Antona Stresa. Pravi, da sporočilo vsebuje mnogo pomembnih, resnih misli, "nekoliko šibko pa je v predstavitvi konteksta leta 1945".

Po njegovem mnenju je treba upoštevati kontekst tistega časa, ko je bilo v Evropi s svojih domov pregnanih vsaj 12 milijonov ljudi, dva milijona ljudi pa je bilo pobitih brez sodbe, brez milosti. Za celotno Evropo je bil to zelo surov čas in Sloveniji ni bilo prizaneseno, zlasti zaradi navzočnosti tujih vojska na njenem ozemlju, je pojasnil predsednik Türk.

Dela na grobiščih se bodo še nadaljevala
Predsednik države je z obrambno ministrico in ministrom za delo obiskal Zvezo veteranov vojne za Slovenijo. O zadnjih najdbah sta tako spregovorila tudi ministra Ljubica Jelušič in Ivan Svetlik. Ministrica za obrambo je dejala, so vse žrtve vojne in povojne dobe naše skupne žrtve. "Sprejeti jih moramo za svoje - to so žrtve našega prostora," je poudarila.

Minister za delo, družino in socialne zadeve pa je zatrdil, da bodo na ministrstvu v programu dela za letošnje in za prihodnja leta načrtovali obseg ustreznih sredstev za nadaljnje dejavnosti na področju iskanja prikritih grobišč. "Ta dela se lahko nadaljujejo," je še dejal Svetlik.

A. S.