Predsednik države pravi, da je dokumentacijo o poletu v BiH natančno pregledal v zadnjih dneh. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik države pravi, da je dokumentacijo o poletu v BiH natančno pregledal v zadnjih dneh. Foto: MMC RTV SLO
Visoki stroški poleta v Bosno in Hercegovino so presenetili tudi predsednika države. Foto: MMC RTV SLO
Türk o svojem dragem poletu v BiH

Predsednik republike je pojasnil, da je v zadnjih dneh natančno pregledal dokumentacijo, da bi ugotovil, kako je do teh "visokih, resnično previsokih" stroškov prišlo, zdaj pa je za pregled primera prosil Računsko sodišče.

"Pojasnjeno mi je bilo, da so ti stroški nastali zaradi omejenega časa, ki je bil na voljo za pripravo obiska, varnostnih faktorjev in pa zlasti zaradi ekonomskih razmer na trgu najemanja letal v tistem času," je razložil predsednik države.


"Nisem zadovoljen s stroški"
"Nisem zadovoljen s tem, niti s stroški, ki so nastali, niti z vsem, kar zadeva postopek, zato sem zaprosil Računsko sodišče, naj pregleda vse dokumente in potem da tudi priporočila," je še dejal Türk in dodal, da o tem ne bi želel več govoriti, dokler zadeve ne pregleda računsko sodišče.

O tem, zakaj se ne odloča za letenje z rednimi linijami, pa predsednik pravi, da se pri takšnih stvareh ravna po priporočilih, ki mu jih daje njegov urad: "Urad dela te načrte, se posvetuje z varnostnimi in drugimi akterji in, seveda, jaz uradu popolnoma zaupam."

Podrobnosti ureja njegov urad
Priznal je, da so ga visoki stroški poti v Bosno in Hercegovino presenetili, a pri tem dodaja: "Razumel sem, da ti stroški niso nizki, a o točnem procesu ... veste, to je pri nas stvar urada. Podrobnosti sem pogledal šele v preteklih dneh." Sicer pa Türk predlaga, da bi v državi vzpostavili nek enoten sistem pravil, hierharijo različnih potovanj, da bi "delovali znotraj enotno urejenega sistema".

Najem letala, s katerim je Türk odpotoval na dvodnevni obisk v BiH, je sicer stal kar 89.100 evrov.

Tanja Kozorog
tanja.kozorog@rtvslo.si

Türk o svojem dragem poletu v BiH