Cafe Open so prekrili sovražni grafiti. Foto: www.narobe.si
Cafe Open so prekrili sovražni grafiti. Foto: www.narobe.si
19 let po Holmcu - dan policije

Predsednik je poudaril, da je vsakršno nasilje nesprejemljivo, še zlasti kadar izraža nestrpnost do ljudi druge rase, narodnosti, etnične pripadnosti, veroizpovedi, spolne usmerjenosti ali katere koli druge osebne okoliščine. Kot posebej skrb vzbujajoče je poudaril dejstvo, da so neznanci s sovražnimi gesli popisali tudi hišo sodnice, ki je sodila trem obtoženim lanskega napada na Cafe Open, ki je tako kot letos sovpadal s prireditvijo Parada ponosa. "Tako dejanje nakazuje na poskus zastraševanja in maščevanja, ki je še posebej nevaren za normalno delovanje demokratične družbe in pravne države," meni Türk.

Türk zato poziva javnost in vse državljane, da "odločno zavrnejo nasilje in hujskanje zoper drugačne ter prispevajo k jasnemu sporočilu, da takih dejanj v naši družbi ne bomo tolerirali". Pričakuje tudi, da bo policija preiskala te primere nasilja in da bodo storilci zanje odgovarjali.
Nad lokal z molotovkami in grafiti
Znano je, da so se lokala Cafe open, kjer se zbirajo istospolno usmerjeni, neznanci ta teden dvakrat lotili z molotovkami, enkrat pa so ga popisali s sovražnimi grafiti. Enak grafit naj bi se znašel tudi na hiši ministra za pravosodje Aleša Zalarja, čigar žena je sodila napadalcem na gejevskega aktivista Mitjo Blažiča.

Kot je poročal POP TV, je to potrdil tudi minister sam, ki je povedal, da ne gre le za izražanje nestrpnosti do drugačnih, ampak tudi za napad na občutek osebne varnosti njegove družine.

Odzvala se je tudi Liberalna akademija, katere predstavniki med drugim poudarjajo, da, "nov letošnji homofobni napad z molotovkami in drugimi sredstvi na lokal Cafe Open, celo dvakrat v enem tednu, kot tudi napad na sodnico, ki je vodila primer lanskoletnega napada na isti lokal, pa žal daje slutiti, da v Sloveniji obstaja peščica ljudi, ki je pripravljena svojo homofobnost izražati nenehno, z nezmanjšano intenzivnostjo, sistematično in v duhu maščevanja. To pa je situacija, v kateri moramo biti še bolj odločni v naši obsodbi nasilja in netolerance, hkrati pa se vprašati tudi po vzrokih zanju."

19 let po Holmcu - dan policije