Računsko sodišče je že pred časom v reviziji poslovanja Türkovega kabineta v letih 2008 in 2009 opozorilo na sporne nakupe protokolarnih oblačil v skupni vrednosti pet tisoč evrov. Foto: BoBo
Računsko sodišče je že pred časom v reviziji poslovanja Türkovega kabineta v letih 2008 in 2009 opozorilo na sporne nakupe protokolarnih oblačil v skupni vrednosti pet tisoč evrov. Foto: BoBo

Računsko sodišče je že pred časom v reviziji poslovanja Türkovega kabineta v letih 2008 in 2009 opozorilo na sporne nakupe protokolarnih oblačil v skupni vrednosti pet tisoč evrov. Kot poroča tednik Reporter, gre pri tem za zavajanje sodišča, saj pri teh nakupih sploh ne gre za nakupe protokolarnih oblačil, ampak za "zapravljanje kar počez".

Je Türkov kabinet spoštoval načelo gospodarnosti?
Kabinet predsednika države ni spoštoval načela gospodarnosti in učinkovitosti niti ni določil pravilnika za delo finančnih služb neposrednih uporabnikov proračuna RS-a glede postopkov za naročanje, ugotavlja tednik. Računi so namreč brez podlage (naročilnice ali pogodbe), izdani računi pa so v nesprejemljivih oblikah.

Eden izmed delavcev kabineta naj bi v trgovini Dareda kupil torbico, pas in izdelek z nazivom B Bucci v vrednosti 150,06 evra. Iz naslednjega računa naj bi bil razviden nakup ženskega plašča, kostima, hlač in dveh bluz v trgovini Ona On. Skupna vrednost nakupa: 499,83 evra. Kabinet naj bi delavcem oz. delavkam povrnil tudi stroške dveh nakupov, kjer sta predložena računa klasične blagajne v skupni vrednosti 888,94 evra. Razviden ni niti datum niti predmet nakupa.

Oblačila so kupovali celo prek spletne trgovine
Nekateri računi niso niti pravilno opremljeni, temveč gre le za odrezke kreditnih kartic (dva odrezka mastercarda, eden karante), še poroča Reporter. Nakupi v zneskih 299,83 evra, 200 evrov in 269,85 evra naj bi bili opravljeni v trgovinah Ona On in Mercator. Uslužbenci so oblačila kupovali celo prek spletne trgovine Neckermann.

Več računov je bilo izdanih v trgovini Tom Taylor, ki velja za trgovino s športnimi oblačili. V njej si je neznana uslužbenka predsednikovega urada kupila hlače iz džinsa in žensko jakno. Na enem računu, ki je bil izdan tik pred božičem, je bilo kupljenih več kosov oblačil za 250 evrov. Pred miklavževim je ena izmed uslužbenk v Mercatorju v Šiški kupila blozon, hlače in žensko bluzo v skupni vrednosti 268,85 evrov. Isti dan so bili v Sportini na Bledu kupljeni trije pari čevljev znamke Bata za 207 evrov.

Podatki uslužbenk izbrisani
Podobni nakupi so bili opravljeni še v trgovini Esprit, S. Oliverju, Soluciji, H & M-u, Zari, New Yorkerju (vse v Ljubljani), nato še v Orsayu v Kranju. V vseh trgovinah so kupovali podobna oblačila, predvsem zimske jakne in zimske plašče, hlače, majice, puloverje, pasove, volnene jopice, ponča, tope, nogavice in dokolenke.

Uslužbenke so nakupovale še v trgovini A & C, v trgovini Nara Camice, v butiku Pret a Porter in Lunci (tu je bil opravljen nakup čevljev Lea Black za 159,20 evrov). Nekateri nakupi po pisanju Reporterja pričajo, da so posamezne uslužbenke kupovale v dražjih trgovinah, medtem ko so druge nakupovale po trgovinah nižjega cenovnega razreda, kar bi lahko pomenilo, da so bile med uslužbenkami določene razlike.

Vsa imena nakupovalk, ki so bila morda zapisana na posameznih računih, so v predsednikovem uradu izbrisali. Po besedah generalnega sekretarja Uroša Kreka in njegove namestnice Nataše Brenk gre pri tem za varovanje osebnih podatkov. Kot navaja Reporter, pa je sklicevanje na varovanje osebnih podatkov v tem primeru povsem nedopustno, saj bi bilo upravičeno zakriti le davčno številko in naslov, ne pa tudi imena in priimka.