Kako nameravajo udeleženci shoda odstranti težka korita, še ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Kako nameravajo udeleženci shoda odstranti težka korita, še ni znano. Foto: MMC RTV SLO
Marjan Podobnik
Protestno tablo bodo po soboti prestavili na drugo vidno mesto, pojasnjuje Marjan Podobnik. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik države Danilo Türk je dejal, da je pri reševanju vprašanja meje s Hrvaško še najmanj naklonjen sodišču v Haagu.

Za oddajo studio ob 17-ih je dejal, da je sodna praksa tega sodišča preveč mehanična, ta spor pa po njegovem mnenju potrebuje bolj fleksibilno razumevanje pojma pravičnosti, zato se mu zdita drugi dve možnosti - stalno arbitražno sodišče ali ad hoc arbitraža - bolj primerne. V zvezi s Hrvaško je še dejal, da ne more reči, da referendum o vstopu Hrvaške v EU ne pride v poštev, saj bi bilo to v neskladju z našim sistemom, vseeno pa si ne želi, da bi se stvari razvile v to smer.

Pred sobotnim shodom pred hišo Joška Jorasa pa je Marjan Podobnik dejal, da od slovenske policije pričakuje polno zaščito. Kot je znano, naj bi na shodu odstranili cvetlična korita, ki ovirajo pot do Jorasove hiše. Piransko sodišče je odredilo njihovo odstranitev, zato smo do tega upravičeni, je še dejal direktor Zavoda 25. junij Podobnik, ki je predstavil podrobnosti sobotnega dogajanja. Če policija uradno prijavljenega shoda ne bo zaščitila, bodo pozvali k državljanski nepokorščini: "Te policije ni treba upoštevati, davkov v tej državi ni treba plačevati," je pojasnil.

Kot je še povedal Podobnik, so na shod povabili vse, "ki cenijo prizadevanja za ohranitev južne meje". Podatkov o tem, koliko ljudi se bo dogajanja udeležilo, nima, bodo pa organizirali avtobusni prevoz od Maribora prek Celja in Ljubljane do Sečovelj.

Zavod 25. junij je načrt sobotnih dejavnosti predstavil tudi v pismih premierju Janezu Janši, notranjemu ministru Dragutinu Mateju in generalnemu direktorju policije Jožetu Romšku, kjer so predlagali tudi kratko srečanje, da bi se izognili neprijetnostim.

Tabla pred parlamentom do sobote
Na MMC-jevo vprašanje o tabli, ki stoji pred parlamentom in na kateri so imena vseh poslank in poslancev ter njihova stališča glede reševanja mejnega vprašanja z arbitražo, je Podobnik dejal, da imajo za to potrebna dovoljenja. Tabla bo stala tam do sobote, nato pa jo bomo postavili na drugo vidno mesto v Ljubljani, je še povedal.

Rupel pozval k razumnosti
Zunanji minister Dimitrij Rupel pa je izrazil upanje, da bi shod minil brez incidentov. V času pomembnih pogovorov s Hrvaško bi se morali vsi obnašati razumno, je opozoril.

Policija zagotavlja skrb za red in mir
Na policijski upravi Koper pa so potrdili, da je zavod sobotni shod prijavil na policijsko postajo Piran, kar naj bi zadostovalo. Zatrdili so še, da bo policija poskrbela za javni red in mir na slovenskem ozemlju, podrobnosti pa niso želeli pojasnjevati.