Število turistov se povečuje, število izvajalcev se zmanjšuje, interesa v šolah za te poklice pa ni, pravijo sindikalisti. Foto: epa
Število turistov se povečuje, število izvajalcev se zmanjšuje, interesa v šolah za te poklice pa ni, pravijo sindikalisti. Foto: epa
Direktor Hribar meni, da stavka zagotovo ne bo dobrodošlica za slovenski turizem in turitično sezono. Foto: RTV Slo

Z njimi bodo domače in tuje goste opozarjali na položaj v slovenskem turizmu. Letos sindikatu turizma prvič po dolgih letih ni uspelo doseči dviga plač. "Dobički rastejo v nebo, kar pa se ne kaže v kuvertah delavcev," je povedala Karmen Leban, sekretarka sindikata gostinstva in turizma pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

Plače so nizke, zanimanja za poklice ni
Predstavnik obalnega sindikata turizma pri Konfederaciji sindikatov 90 Peter Majcen pa je dejal, da jih skrbi, kdo se bo odločil za takšno službo, saj zanimanja za te poklice ni. Zato so v sindikatu pripravili 10.000 plakatov v štirih jezikih, ki jih bodo delili na mejnih prehodih, s transparenti pa se bodo selili po vsej Sloveniji. Eno od gesel se glasi: "Evropa raj v obljubljeni deželi, gostinski delavci pa ne vemo, kako bomo preživeli." Če se ne bo nič spremenilo, bodo dejavnosti stopnjevali.

Povprečna plača zaposlenih v gostinstvu po kolektivnih pogodbah je maja znašala 882 evrov, medtem ko je bila povprečna majska plača v Sloveniji 1236 evrov bruto, kar pomeni, da plače v gostinstvu zaostajajo v povprečju za več kot 200 evrov.

Direktor direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo Marjan Hribar meni, da še niso izkoriščene vse pogajalske možnosti, in verjame, da bo dogovor dosežen in stavke ne bo.