Tudi upokojenci so se prisiljeni spopadati s posledicami krize. Foto: MMC RTV SLO
Tudi upokojenci so se prisiljeni spopadati s posledicami krize. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, naj bi upokojenci z najnižjimi pokojninami letos skupno prejeli okoli 300 evrov pomoči, pri čemer je bil prvi del napovedan že za januar. Kot menijo seniorji SDS-a, je šlo pri tem pač za predvolilno akcijo. Ivan Bizjak, predsednik Kluba seniork in seniorjev pri SDS-u, je v zvezi s tem za TV Slovenija dejal, da je veliko ljudi svoj volilni glas oddalo prav v upanju na dodatek, izplačilo pa obljublja tudi koalicijski sporazum.

V zvezi društev upokojencev se zavedajo, da so razmere slabe, a dodatke vseeno pričakujejo. Zaradi recesije pa z zahtevami ne pritiskamo preveč, pojasnjuje Mateja Kožuh Novak.

Erjavec: Točen datum ni določen
Karl Erjavec
, prvi mož DeSUS-a, pa na očitke, da je stranka z omenjenim dodatkom celo pogojevala vstop v koalicijo, odgovarja, da od dodatka ne odstopajo, vprašanje je le, kdaj bo izplačan. Opozarja pa, da koalicijski sporazum posebnega datuma ne predvideva, saj so ga iz končne verzije umaknili in zapisali, da bo pač izplačan v skladu s finančnimi zmožnostmi države.

Tudi z ministrstva za delo sporočajo, da dodatek bo, vendar pa se mora koalicija še uskladiti glede tega, kdaj in v kolikšni višini ga upokojenci lahko pričakujejo.

Kot je znano, pa se bodo že naslednji teden v skladu z zakonom uskladile pokojnine, ki bodo višje za 2,5 do 3 odstotke.

C. R.