Urška Klakočar Zupančič. Foto: DZ/Matija Sušnik
Urška Klakočar Zupančič. Foto: DZ/Matija Sušnik

Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič je na začetku redne oktobrske seje poudarila, da so na izredni seji DZ-ja, na kateri so na zahtevo SDS-a obravnavali domnevno nezakonito in negospodarno delovanje ministrstva za kulturo, nekateri poslanci trdili, da gre za sum kaznivega dejanja mobinga. Dolžnost vsakega državljana pa je, da naznani sum domnevnega kaznivega ravnanja pristojnim organom pregona, je povedala predsednica DZ-ja.

Sorodna novica DZ o domnevnih nečednostih ministrstva za kulturo. Ministrica vse očitke zavrača.

Danes (ponedeljek) popoldne bo policiji posredovala zahtevo za sklic izredne seje DZ-ja, torej dokument, ki ga je eden od poslancev predstavil kot podlago za trditve, da obstaja sum storitve kaznivega dejanja. Posredovala bo tudi magnetogram omenjene izredne seje DZ-ja, so dodatno pojasnili v kabinetu predsednice DZ-ja.

Preteklo sredo je predsednica DZ-ja v izjavi za medije še povedala, da je šikaniranje na delovnem mestu uradno pregonljivo kaznivo dejanje in da je moralna dolžnost državljanov, če zaznajo, da bi lahko šlo za kaznivo dejanje, da to naznanijo organom pregona, še večjo to moralno dolžnost pa imajo predstavniki ljudstva, torej poslanke ali poslanci.

V zvezi s poročanjem nekaterih medijev, da naj bi vlagala ovadbe proti poslancem, pa je povedala, da "ni tako in tudi ne bo". "Proti nikomur ne bom vlagala ovadb, ampak bom samo to, kar mi je bilo predano, predala organom pregona," je še povedala Urška Klakočar Zupančič.

DZ je na izredni seji 11. oktobra obravnaval domnevno nezakonito in negospodarno delovanje ministrstva za kulturo. V razpravi so se ponovila mnenja, ki jih je bilo pred tem že mogoče slišati na odboru DZ-ja za kulturo, ki je sicer zavrnil predlog priporočil vladi, ki so jih v SDS-u oblikovali z namenom drugačnega delovanja ministrstva.

Video: Posnetek izredne seje v dveh delih

85. izredna seja Državnega zbora, 1. del
85. izredna seja Državnega zbora, 2. del