Soške elektrarne so končale graditi črpalno elektrarno, Eles pa zdaj ureja njeno priključitev v električno omrežje. Foto: Eles
Soške elektrarne so končale graditi črpalno elektrarno, Eles pa zdaj ureja njeno priključitev v električno omrežje. Foto: Eles
Gradnja strojničnega jaška HE Avče avgusta 2007. Foto: Soške elektrarne
Spuščanje rotorja v jašek, maj 2009. Foto: Soške elektrarne

Elektrarna, ki bo podvojila celotno sedanjo moč Soških elektrarn, bo v času nizkih cen elektrike črpala vodo iz Soče na 600 metrov visoko jezero na Kanalskem vrhu, ko bodo cene visoke, pa bo to vodo porabila za proizvodnjo električne energije.

Poskusno delovanje elektrarne je omogočil novi daljnovod med Doblarjem in Avčami, ki ga je Eles začel graditi šele pred dobrim mesecem, delo pa so končali v teh dneh. Poleg tega mora Eles rekonstruirati še obstoječi daljnovod Doblar-Gorica, ki so ga zgradili italijanski inženirji leta 1939, torej skupaj z hidroelektrarno Doblar.

Renčani želijo kablovod namesto daljnovoda
Druga faza delovanja nove elektrarne naj bi se začela konec oktobra, ko se bo končalo poskusno obratovanje, in takrat naj bi elektrarna začel normalno delovati. Vprašanje pa je, ali bo Eles do takrat lahko dokončal daljnovod Gorica-Divača. Ta prenova je namreč ključna za celotni daljnovod, saj je pri Divači napajalna postaja za celotno severno Primorsko.

Če še ne bo urejenih papirjev, elektrika začasno nad zemljo
Zapletlo se je v Renčah, kjer so se domačini uprli gradnji daljnovoda skozi naselje. Sami si želijo gradnjo kablovoda, torej vkopavanje v zemljo. Renčani so do zamenjave sedanjega vodstva na Elesu zaman vztrajali pri svojem, šele zdajšnje vodstvo jim je prisluhnilo.

Eles je z Renčani dogovorjen, da skozi naselje ne bo postavljal daljnovodov. Vendar mu je do upora Renčanov že uspelo postaviti stebre za daljnovod, po katerih bodo verjetno morali začasno - do postavitve kablovoda - speljati daljnovod. Glede tega so tudi zmenjeni z domačini.

Eles je namreč za celoten daljnovod že pridobil gradbeno dovoljenje, zdaj ga mora pridobiti še za kablovod, kar pa se bo v skladu s postopkom javnega naročanja najverjetneje zavleklo, tako da jim ne bi uspelo elektrarne zagnati do jeseni.

Več energije za črpanje kot proizvodnjo
Za gradnjo 115 milijonov evrov vrednega objekta je začel pridobivati gradbeno dovoljenje septembra 2004, posege na terenu pa so začeli izvajati decembra 2004. Načrtovana letna proizvodnja električne energije je 426 GWh pri letni porabi za črpanje v višini 553 GWh.

V spodnji fotogaleriji si oglejte še nekaj fotografij iz gradbišča elektrarne.