Potrč je dejal, da mora državni zbor spoštovati načela pravne države in v okviru načela delitve oblasti spoštovati odločitve ustavnega sodišča. Vsako drugačno ravnanje bi po njegovih besedah pomenilo rušenje pravnega reda v državi. Foto: MMC RTV SLO
Potrč je dejal, da mora državni zbor spoštovati načela pravne države in v okviru načela delitve oblasti spoštovati odločitve ustavnega sodišča. Vsako drugačno ravnanje bi po njegovih besedah pomenilo rušenje pravnega reda v državi. Foto: MMC RTV SLO

Malenkostna večina ustavnih sodnikov je podlegla pritiskom leve tranzicijske politične opcije in kapitalsko-odvetniškem lobiju.

Izjava Vinka Gorenaka, ki je razburila koalicijo

To je politično nespodobno, neodgovorno in nedopustno.

Katarina Kresal o izjavi Vinka Gorenaka
Cveta Zalokar Oražem
V poslanski skupini Zaresa pričakujejo, da bo Vinko Gorenak (SDS) spoštoval z ustavo določene pristojnosti oziroma odločitve ustavnega sodišča. Foto: RTV SLO
Jakob Presečnik
V SLS-u so prepričani, da argument, da zaradi zakona o odvetništvu ni dovolj odvetnikov na seznamih za zastopanje po uradni dolžnosti, ne zdrži, saj je pravica do odvetnika urejena v ustavi. Foto: MMC RTV SLO
Odvetniška novela še naprej kreše iskre

Miran Potrč (SD) je dejal, da se osebno in v imenu državnega zbora ograjuje od izjav Vinka Gorenaka (SDS), njegove besede pa je označil za žaljive in neprimerne. Gorenak ostaja pri izrečenem.

Kot je znano je poslanec Vinko Gorenak (SDS) po odločitvi ustavnega sodišča, da referenduma o odvetništvu ne bo, v izjavi za javnost zapisal, da je malenkostna večina ustavnih sodnikov "podlegla pritiskom leve tranzicijske politične opcije in kapitalsko-odvetniškem lobiju". Odločitev sodišča pa je po njegovem popolnoma nerazumljiva ter usmerjena proti državljanom in njihovim interesom.

Potrč bo novelo poslal Türku
Podpredsednik DZ-ja Miran Potrč, ki trenutno nadomešča predsednika DZ-ja Pavla Gantarja, bo novelo zakona o odvetništvu, ki jo je DZ sprejel na seji 27. marca, poslal predsedniku republike Danilu Türku, da jo objavi. Dodal je, da Gorenakove izjave kažejo na pomanjkljivo pravno kulturo.

Potrč je dejal, da mora državni zbor spoštovati načela pravne države in v okviru načela delitve oblasti spoštovati odločitve ustavnega sodišča. Vsako drugačno ravnanje bi po njegovih besedah pomenilo rušenje pravnega reda v državi. V torek zvečer so parlamentarci prejeli odločbo ustavnega sodišča, da bi z odložitvijo uveljavitve oziroma z zavrnitvijo novele zakona o odvetništvu lahko nastale protiustavne posledice.

"To pomeni, da je potrebna večina članov ustavnega sodišča odločila, da bi razpis referenduma in odločitev na referendumu lahko povzročila protiustavne posledice, ki bi se kazale v nezmožnosti uveljavitve pravnega varstva v primerih pravice do brezplačne pravne pomoči in obveznega zastopanja po odvetniku, kar bi lahko pomenilo tudi kršenje človekovih pravic in ustave," je pojasnil podpredsednik DZ-ja. Po njegovih besedah je to navajala tudi večina poslancev kot argumente za to, da ustavnemu sodišču predlaga, naj ne dovoli razpisa referenduma.

Gorenak: Nepristranskost petih sodnikov je vprašljiva
Vinko Gorenak (SDS) pa vztraja pri svojih besedah in poudarja, da je pet ustavnih sodnikov od devetih odločilo v korist "odvetniškega, finančnega in še kakšnega lobija". Vztraja, da so odločili "proti volji ljudi, v nasprotju z ustavo, v nasprotju z voljo parlamenta, ki je te ljudi imenoval, in proti volji državljanov". Odločitev ustavnega sodišča je po njegovem mnenju udarec po žepu državljanov, zagotavljanje ministra za pravosodje Aleša Zalarja, da ne bo podražil odvetniških tarif, pa je označil za "blef".

Gorenak je še dejal, da za pet ustavnih sodnikov, ki so odločili glasovanje, "ne moremo reči, da so neodvisni" in ob tem opozoril na sodnika Cirila Ribičiča, ki ga je opisal kot vidnega člana SD-ja. SDS bo sicer odločitev sodišča spoštoval, "ker drugih sredstev nimajo na razpolago". Gorenak je prepričan, da je ustavno sodišče državljanom vzelo najvišjo pravico, ki jo imajo.

Sajovic: Odločitev ustavnega sodišča se ne komentira, ampak spoštuje
Vodja poslanske skupine LDS-a Borut Sajovic je torkovo odločitev sodišča o noveli zakona o odvetništvu komentiral z besedami, da se v spodobnih in sodobnih demokracijah odločitev ustavnega sodišča ne komentira preveč, ampak se jih spoštuje. Vinko Gorenak iz SDS-a je zato po Sajovičevih besedah s torkovo izjavo naredil "atentat na ustavno sodišče".

"O tem, ali bodo tisti ljudje, ki najtežje živijo, imeli brezplačno pravno pomoč ali ne, ne moremo odločati na referendumu," je poudaril Sajovic. Kot je dejal, z zadovoljstvom sprejemajo to, "da je naša politična presoja, kako je treba zadeve urediti, doživela tudi potrditev na ustavnem sodišču".

Predsednica LDS-a Katarina Kresal pa meni, da bi moral Gorenak zaradi svojih izjav odstopiti z mesta predsednika odbora DZ-ja za notranjo politiko, njegove besede pa so "šokantne, nevredne demokrata, poslanca in doktorja znanosti". Ustavno sodišče ne sme postati polje političnih obračunavanj in diskreditacij, je poudarila.

Zares: Vsak ima pravico do komentarja, vendar ...
Izjave Vinka Gorenaka so kot neupravičen in neprimeren napad na ustavno sodišče označili tudi v poslanski skupini Zaresa. "Presenečeni smo, da predsednik odbora javno blati temelje pravnega reda RS-a s tem, ko zanika temeljna načela pravne države in načelo delitve oblasti," so zapisali v Zaresu.

Poslanska skupina Zaresa meni, da ima vsak pravico komentirati odločitve državnih organov, in s tem tudi odločitve sodišča, a se mora pri tem zavedati posledic svojih izjav, še posebej če državljanke in državljane poziva k rušenju pravnega reda države. Poslanska skupina Zaresa zato pričakuje, da se bo Gorenak v prihodnosti vzdržal "tovrstnih neupravičenih in neprimernih javnih diskvalifikacij in bo spoštoval z ustavo določene pristojnosti oziroma odločitve ustavnega sodišča".

Zares ima zaplete ob obravnavi novele kazenskega zakonika za izsiljevanje, zato se v poslanski skupini sprašujejo, ali je v prihodnosti od Gorenaka sploh mogoče pričakovati koraktno opravljanje funkcije predsednika odbora DZ.

SLS: Sicer zakonit, a nepotreben poseg v pravice državljanov
Presenečenje nad odločitvijo ustavnega sodišča pa so izrazili v opozicijskem SLS-u. Menijo, da ni pravne in dejanske podlage, da bi sodišče s pojasnilom, da bi z odložitvijo uveljavitve oziroma zavrnitvijo novele zakona o odvetništvu lahko nastale protiustavne posledice, prepovedalo referendum. Poseg sodišča je sicer zakonit, a nepotreben poseg v ustavno pravico državljanov, da na referendumu odločajo o vprašanjih, ki se urejajo z zakonom.

B. K./A. K .K.

Malenkostna večina ustavnih sodnikov je podlegla pritiskom leve tranzicijske politične opcije in kapitalsko-odvetniškem lobiju.

Izjava Vinka Gorenaka, ki je razburila koalicijo

To je politično nespodobno, neodgovorno in nedopustno.

Katarina Kresal o izjavi Vinka Gorenaka
Odvetniška novela še naprej kreše iskre