ŠOU v Ljubljani ponuja tudi brezplačno pravno pomoč študentom, ki iščejo sobe. Foto: RTV SLO
ŠOU v Ljubljani ponuja tudi brezplačno pravno pomoč študentom, ki iščejo sobe. Foto: RTV SLO
Sanja Leban
Ob podpisu najemne pogodbe bodite previdni. Foto: RTV SLO

prej.

Sanja Leban, vodja brezplačne posredovalnice sob pri Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani, in Tina Kovačič, pravna svetovalka te organizacije, sta vse, ki se bodo iskanja sob in stanovanj lotili na lastno pest, opozorili, da je najpomembneje, da je najemna pogodba sklenjena v pisni obliki in da jo podpišeta obe stranki, v njej pa morajo biti določene pravice in obveznosti obeh strank.

Iskanja pa naj se študentje lotijo čim prej, saj je julija in avgusta ponudba največja, cene pa nekoliko nižje.

Povprečna cena najema sobe se v Ljubljani približuje 30.000 tolarjem, študentom pa pomaga tudi država, ki vsako leto razpiše subvencije za bivanje pri zasebnikih in v študentskih domovih.

Gostji sta v klepetalnici še omenili, da se v študentskih domovih v Ljubljani uveljavljajo prav posebni bloki za študente, ki želijo bolj mirno življenje, imenujejo pa se "(kako presentljivo:) mirni domi". Na vprašanje, ali poznata kakšne posebne zahteve stanodajalcev, pa sta odgovorili, da "znajo pa lastniki zahtevati vse mogoče. Nekateri pod nujno želijo spoznati najemnikove starše, poznamo gospe, ki prepovedujejo obiske ali sobo nudijo samo vernim študentom (še raje študentkam), poznamo lastnika, ki ponuja roza sobice in marsikdo zavrača tuje študente ali študentske družine".

Vse, ki iščejo kakršne koli dodatne informacije, pa sta gostji napotili na spletno stran Šou-a v Ljubljani www.svetovalnica.com/sobe

Na Valu 202 pa bo od 29. avgusta potekala posredovalnica študentskih sob. Več o tem lahko preberete na Teletekstu, na strani 288.