Ena izmed hiš, ki so jo dale porušiti hrvaške oblasti. Foto: RTV SLO
Ena izmed hiš, ki so jo dale porušiti hrvaške oblasti. Foto: RTV SLO
Porušene hiše
Večina Slovencev je svoje počitniške hišice porušila sama. Foto: RTV SLO

Hrvaško ministrstvo za okolje je sklenilo najprej odstraniti osem nezakonitih gradenj, ki so last slovenskih državljanov. Lastniki teh na črno zgrajenih objektov so še pred koncem pritožbenih postopkov prejeli obvestila, da jim bodo hišice danes porušili, če tega ne bodo že prej storili sami. Sedem naj bi jih tako rušenje v ponedeljek vzelo v svoje roke, saj bi jim hrvaške oblasti sicer izstavile račun.

Gradbena inšpektorica, ki je danes spremljala delo, je povedala le to, da leži naselje na kmetijskem zemljišču zunaj zazidalnega območja. Lastnikov do zdaj ni nihče preganjal. Nasprotno - s podeljevanjem hišnih številk in parcelacijo je Hrvaška Slovence kot dobre porabnike na neki način celo vabila, je poročala TV Slovenija. V počitniškem naselju Cintinera je okoli 500 hišic, od tega naj bi jih porušili 100, ki so jih zgradili brez lokacijskega in gradbenega dovoljenja.

Ljubljana se je že odzvala
Slovensko zunanje ministrstvo je včeraj sporočilo, da je od hrvaških organov zahtevalo ustrezna pojasnila glede rušenja počitniških hišic slovenskih državljanov v Medulinu. Po zagotovilih ministrstva bo Slovenija od hrvaških oblasti zahtevala zagotovila, da pri upravnih odločitvah o rušenju niso bila kršena načela nediskriminatorne obravnave in druga načela pravne države, vključno z načeli transparentnosti, možnosti pritožbe na upravne odločbe in odgovarjanja na vloge v razumnem roku. Počitniško naselje v Cintineri si je včeraj ogledala tudi vodja konzularnega oddelka na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu, ki pa je povedala, da nima pooblastil za dajanje izjav.

Rušenje tudi na Viru
Že pred rušenjem v Medulinu pa so hrvaške oblasti zrušile tudi 50 črnih gradenj na otoku Viru pri Zadru. Večina porušenih počitniških hiš je pripadala hrvaškim lastnikom, ena pa tudi slovenskemu državljanu. Po nekaterih ocenah naj bi bilo v Istri okoli 11.000 nedovoljenih gradenj, ki jih nameravajo hrvaške oblasti odstraniti.