Predaja dolžnosti med 22. in 23. kontingentom Slovenske vojske v silah Unifil v oporišču Šama v Libanonu. Foto: Slovenska vojska
Predaja dolžnosti med 22. in 23. kontingentom Slovenske vojske v silah Unifil v oporišču Šama v Libanonu. Foto: Slovenska vojska
Naloge pripadnikov kontingenta so nadzor območja odgovornosti, vključno z nadzorom razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v južni Libanon, poleg tega pa tudi pomoč libanonski vojski pri vzpostavljanju in ohranjanju stabilnosti, je zapisano na spletni strani Slovenske vojske. Foto: Slovenska vojska
Izpostavljenost vojakov Slovenske vojske
Slovenski vojaki v Libanonu kljub napadu na varnem

Oboroženi napadalci so v soboto zjutraj med patruljiranjem najprej obkolili slovenski kontingent in razbijali po šipah vozila. Pripadniki Slovenske vojske so se uspešno izmaknili in nadaljevali pot v vojaško oporišče.

A nato jih je napadla še večja oborožena skupina in pripravila še intenzivnejšo blokado, vozilo slovenskih vojakov so polili z bencinom in ga zažgali. Pripadniki SV-ja so izstrelili dva opozorilna strela in se nepoškodovani vrnili v vojaško oporišče.

Na mirovni misiji v Libanonu je 15 pripadnikov Slovenske vojske
"Pripadniki Slovenske vojske so ravnali izključno skladno z navodili in z vsemi pravili delovanja in uspešno izvedli izmik, nepoškodovani se trenutno nahajajo v oporišču," so pojasnili v SV-ju in ob tem spomnili, da gre za misijo mirovnih sil ZN-a v Libanonu Unifil, na kateri je uporaba orožja za vojake natančno opredeljena in omejena. Slovenski kontingent, v katerem je 15 pripadnikov 1. brigade SV-ja, je sicer mandat začel maja letos.

Pahor vojakom zaželel varno delo do zaključka misije
Iz urada predsednika republike so sporočili, da je predsednik Borut Pahor popoldne govoril s poveljnikom kontingenta in pripadniki patrulje Slovenske vojske, napadene v Libanonu. S poveljnikom se je posvetoval o širši varnostni situaciji v Libanonu in regiji ter o morebitnih nadaljnjih posledicah in trendih tovrstnih napadov in konfliktov. Hkrati je pohvalil ustrezno ravnanje patrulje Slovenske vojske in jim zaželel varno in profesionalno delo do zaključka misije.

Ne gre za prvi incident
Misijo Unifil so Združeni narodi ustanovili leta 1978 po prenehanju spopadov po izraelskem vdoru v Libanon. Zaradi napadov z libanonskega ozemlja pa so jo leta 2006 okrepili. Slovenija v misiji sodeluje od decembra 2006.

Omenjeni napad na pripadnike slovenskega kontingenta sicer ni prvi incident, v katerem so se znašli slovenski vojaki v Libanonu. Spomladi 2015 so med patruljo padli v zasedo, neznana arabska milica, ki naj bi bila oborožena, pa jim je iz oklepnih avtomobilov vzela računalnik, na katerem naj bi bili ključni vojaški podatki. Februarja lani pa so slovenski pripadniki Unifila padli v zasedo, iz katere so izšli nepoškodovani.

V tujini več kot 300 slovenskih vojakov
Slovenska vojska ima trenutno svoje pripadnike na mednarodnih misijah in operacijah v na Kosovu, v Afganistanu, Bosni in Hercegovini, Libanonu, Siriji, Somaliji, Srbiji in Makedoniji, skupno jih je 343.

Leta 1997 so bili slovenski vojaki prvič napoteni v tujino in sicer na humanitarno operacijo Alba v Albaniji, kamor je odšla zdravstvena enota in štirje častniki. Odslej se je število pripadnikov SV na operacijah in misijah v tujini postopoma povečevalo.

V zadnjih letih pa se število slovenskih vojakov v tujini nekoliko zmanjšuje: ob koncu leta 2009 je bilo na mednarodnih misijah tako 512 naših vojakov, konec leta 2017 pa 347. Slovenska vojska je sicer številčno najbolj prisotna na Kosovu, kjer je 244 vojakov, sledita Latvija, kjer je 46 pripadnikov SV, in Italija, iz katere se je z ladjo Triglav 1. avgusta vrnilo 44 vojakov. 15 pripadnikov SV je v Libanonu, 13 v BiH, 8 v Afganistanu, 6 v Iraku, 5 v Maliju, 3 v Siriji, 2 v Makedonji in 1 v Srbiji.

Izpostavljenost vojakov Slovenske vojske
Slovenski vojaki v Libanonu kljub napadu na varnem