O omejevanju gibanja na območja statističnih regij pa je Šarec dejal, da ga to
O omejevanju gibanja na območja statističnih regij pa je Šarec dejal, da ga to "spominja na leta, ko smo imeli še lokale za kadilce in nekadilce in so bili pregrajeni z rožo v koritu". Foto: BoBo

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je v izjavi v DZ-ju spomnil na spomladanske razmere, ko je bilo okužb bistveno manj, pa je bila vlada, ki jo je tedaj vodil, deležna številnih očitkov. "Danes je pa zadeva ušla iz rok," je ocenil. Če spomladi še ni bilo jasno, za kakšen virus gre, je danes tega znanja po njegovih besedah bistveno več. "Sprašujem se, kaj so delali poleti," je dejal.

Sorodna novica V rdečih regijah splošna prepoved zbiranja, zapirajo se tudi lokali

Kljub vsemu je pozval k spoštovanju zlasti osnovnih ukrepov. Tudi glede nošenja maske na prostem je Šarec povedal, da nima težav s tem ukrepom, če so pristojni ocenili, da bo to zamejilo širjenje virusa. Glede šol pa bi po njegovih besedah lahko razmislili o ukrepu, po katerem bi pouk potekal deloma v šolah, deloma na daljavo.

O omejevanju gibanja na območja statističnih regij je Šarec dejal, da ga to "spominja na leta, ko smo imeli še lokale za kadilce in nekadilce in so bili pregrajeni z rožo v koritu". Po njegovi oceni so to "ukrepi na vrat na nos". "Spet bodo prizadete storitvene dejavnosti," je opozoril in se vprašal, kje se bo našel denar za pokrivanje izpada dohodkov.

Bojano Muršič iz stranke SD predvsem moti, da vlada za širjenje virusa krivi državljanke in državljane, ki so se že v prvem valu epidemije odpovedovali marsičemu. Številke nam res niso v ponos, toda iskanje krivcev med njimi je po njenem mnenju "absolutno nesprejemljivo in bizarno". Morali bi se zazreti sami vase in oceniti, kaj delajo narobe, je dodala. Po izkušnjah Muršičeve večina ljudi ukrepe upošteva, zato verjame oz. upa, da bo drugi val čim prej minil.

Sorodna novica Vlada prepovedala gostinske storitve v več kot polovici Slovenije, nejasna usoda turističnih bonov

Obtožbe o nelogičnih ukrepih in omejevanju ustavnih pravic

Ukrepi so po oceni vodje poslanske skupine Levica Mateja T. Vatovca dokaz, da je vlada na tem področju neaktivna, vzame pa si dovolj časa za kadrovanje in za to, da "si podreja državo". Nekateri ukrepi so po njegovih besedah zmedeni in nelogični ter omejujejo ustavne pravice. Prav tako jih razume v smislu krepitve nadzora ministrstva za notranje zadeve. Vlada se ni sposobna spopasti s to epidemijo in je škodljiva tako v političnem kot v zdravstvenem pogledu, je še ocenil. Kljub temu pa je Vatovec pozval k upoštevanju osnovnih ukrepov, ki da so tudi najbolj smiselni, od nošenja mask in umivanja rok do nekega "zdravorazumskega omejevanja stikov".

Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je dodala, da je vlada sama sestavila seznam ukrepov oz. določila posamezne faze njihovega sprejemanja. Vendar pa bi morala te ukrepe po njenem mnenju jasneje predstavljati javnosti, nato pa se jih nekaj časa držati, saj bo le tako mogoče oceniti, ali so učinkoviti ali ne.